INCREDIBIL Un sfert din româncele care rămân însărcinate nu ajung niciodată la...

INCREDIBIL Un sfert din româncele care rămân însărcinate nu ajung niciodată la medic. Ce spun doctorii timișoreni

0
DISTRIBUIȚI

prematur

Situație incredibilă în România. În anul 2014, aproape un sfert din româncele care au rămas însărcinate nu au ajuns la medic. Același lucru se întâmplă în fiecare an în țara noastră, din cauza lipsei de educație sanitară. Statisticile au fost prezentate, astăzi, la Timișoara, de Nicolae Suciu, directorul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, care a participat la o întâlnire cu medicii din oraș ce a avut tema „Prematuritatea și problemele ei”.

„Este foarte important ca viitoarele mame să vină la control în primele 14 săptămâni de sarcină, pentru a putea previziona succesul unei sarcini.


Între 8 și 10% din mame au o componentă de depresie pentru că produsul lor de concepție nu răspunde așteptărilor. Este nevoie de o educație sanitară adecvată”, a explicat Nicolae Suciu. Potrivit directorului Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, doar în anul 2014 s-au născut în România aproximativ 15.000 de copii prematur, dintr-un total de 185.000 nașteri. Șase dintre micuți cântăreau sub 500 de grame în momentul în care au venit pe lume.

Gabriela Olariu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, spune că indicele de prematuritate este de 11 la mie, mai mare decât media pe țară pentru că aici vin copii din toate județele din vestul țării. „Este o provocare imensă pentru corpul medical să salvezi un copil care cântărește 500 grame. Avem nevoie de personal extraordinar de bine calificat, aparatură de înaltă performanță și condiții propice de tratament al acestor nou-născuți. De aceea, este importantă și implicarea Ministerul Sănătății”, a explicat și Marius Craina, medic ginecolog la Maternitatea „Odobescu” și manager al Spitalului Județean Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.