Produsele sau serviciile oferite de persoanele defavorizate care lucrează în întreprinderi sociale,...

Produsele sau serviciile oferite de persoanele defavorizate care lucrează în întreprinderi sociale, IGNORATE de primăriile din Timiș. Care este motivul și ce propunere a fost făcută

0
DISTRIBUIȚI
unitate protejata pentru voi intreprinderi sociale
Întreprinderile sociale din judetul Timiş sunt ignorate de autorităţi.

În județul Timiș există mai multe întreprinderi sociale în care lucrează persoane cu dizabilități fizice și intelectuale sau care provin din medii defavorizate. Aceste întreprinderi sunt un fel de companii, dar care nu au ca scop maximizarea profiturilor, ci profitul este folosit pentru crearea de noi locuri de muncă pentru persoanele defavorizate. Din păcate, întreprinderile sociale din Timiș sunt ignorate de autorități, astfel că reușesc cu greu să supraviețuiască. Motivul? Oamenii nu prea au încredere că produsele și serviciile oferite de întreprinderile sociale sunt de calitate.

Cum ar putea fi dezvoltată economia socială în Timiş?

„În economia socială propunem servicii și produse calitative, care sunt vândute la preț corect.


Ne dorim ca și autoritățile locale să sprijine întreprinderile sociale, care au un impact social și de mediu. Produsele și serviciile întreprinderilor sociale nu sunt deloc valorificate. De exemplu, există întreprinderi sociale care oferă servicii de amenajare și îngrijire a spațiilor verzi. Primăria Timișoara ar putea ca o parte din aceste servicii să le achiziționeze de la o astfel de întreprindere, dar nu o face, deși are cadrul legal. Ar trebui să existe licitații la care să poată să participe doar întreprinderile sociale. În prezent, acest lucru nu le este permis”, atrage atenția Mihaela Vețan, președintele Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Tocmai de aceea, mai mulţi actori din economia socială din județul Timiș au trimis un memorandum tuturor candidaților în alegerile locale prin care le solicită să sprijine acest sector. Și anume, se cere introducerea de clauze sociale și de mediu în achizițiile publice și rezervarea unui procent de 3% din bugetul local pentru achiziționarea de produse și servicii de la întreprinderi sociale. De asemenea, se dorește acordarea de subvenții sociale pentru persoanele angajate în întreprinderi sociale, dezvoltarea unui HUB social, previzionarea anuală a unui buget pentru organizarea în luna mai a unor activități de promovare a economiei sociale și acordarea de burse de studiu și cercetare pentru economia socială și solidară.

Una dintre întreprinderile sociale care funcționează în județul Timiș este și „Pentru Voi Advertising„, care a fost creată la Săcălaz cu bani de la Uniunea Europeană. Aici lucrează cinci persoane cu dizabilități intelectuale și patru femei aflate în risc de marginalizare, care realizează tricouri, plase, pixuri, brichete sau căni personalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.