Povestea celui de-al doilea album al formaţiei Rezident Ex: „Dragi rockeri şi...

Povestea celui de-al doilea album al formaţiei Rezident Ex: „Dragi rockeri şi nerockeri, luaţi atitudine“

0
DISTRIBUIȚI

rezidentex [1280x768]

Formaţia Rezident Ex – care a amânat apariţia celui de-al doilea material discografic după tragedia petrecută în clubul Colectiv – pregăteşte lansarea noului disc, care va cuprinde o serie de melodii care vor fi cu siguranță pe placul fanilor.

„Au trecut doar şase luni de la tragedia de la Colectiv şi totuşi parcă au trecut ani. Tema a dispărut aproape complet din mass-media. Noi trebuia să ieşim cu cel de-al doilea album în luna noiembrie a anului trecut, dar tragedia a schimbat total aceste planuri. În subconştient am simţit cu toţii că sunt lucruri mai esenţiale decât să scoatem discul. Pe lângă asta nici unul dintre noi nu aveam starea necesară pentru a susţine un concert după toate ce s-au întâmplat la Colectiv. Nu avem încă o dată exactă pentru apariţia albumului nou. Teoretic, am fi putut scoate albumul şi acum un an şi jumătate, dacă nu ne trezeam brusc fără vocalist, care s-a hotărât să facă carieră mai mult sau mai puţin solo, dar astea sunt riscurile meseriei, cum se spune”, ne-a declarat Tavi Iepan, chitaristul trupei.

Supergrupul Rezident Ex, trupa formată din instrumentişti care au scris istorie în rockul românesc şi cel internaţional a lansat în 2013 albumul de debut, „Alpha”, iar componenţa actuală este alcătuită din Sebastian Simonis (voce), Mark Cross (tobe), Matthias Lange, Christian Podratzky şi Tavi Iepan.

„Albumul a fost imprimat în Hamburg, unde locuim Mark, Matthias şi cu mine, iar Cristi face două ore cu maşina din Berlin, aşa că a trebuit să-l aducem doar pe Sebastian de la distanţă. Matthias şi Mark îl cunoşteau pe producătorul nostru, Thomas Schröeder, aşa că după o discuţie am fixat primele date şi am început înregistrările. În general, acest album are un caracter foarte direct el suna deja foarte bine când s-au terminat imprimările, înainte de procesarea sunetului, care a fost foarte atent făcută pentru a păstra acest caracter live din studio. Faptul că am imprimat totul într-un loc, a fost un «lux» dacă pot să-l numesc aşa, şi a simplificat foarte mult faza de mixaj. Albumul are unele piese în premieră absolută şi care aparţin mai multor membri din band. Fără falsă modestie cred că avem texte bune, care au ceva de spus. În privinţa temelor – acoperim o arie destul de largă, nu am rămas fixaţi în aşa de uzatul text de dragoste care «nu supără pe nimeni» şi nu prea zice mare lucru, dar este comercial, cum cer posturile de radio. Avem texte despre izolarea şi autismul omului modern cum este «Cyber» sau despre soldaţi căzuţi ca marionetele în teatre de luptă care nu se mai termină, «Pompierul mondial» şi «Soldatul căzut» care au un concept unitar şi sunt pe album legate şi prin text şi mesaj. Avem o piesă nouă «Omul 4321» care pune problema distrugerii naturii în această goană mondială spre profit. Avem şi două Bonus Track-uri cu Povestiri din gară şi Brigadierii piese compuse de mine care sunt în continuare cerute şi de public, pe care le-am imprimat în formula nouă cu Sebastian la voce şi Mark Cross la tobe. Pot sa spun doar atât că demonstrează pentru «amatorii de comparaţii» că Sebastian are calităţi vocale remarcabile şi poate sta fără  probleme lângă toţi cei care au interpretat piesele de-a lungul timpului“, ne-a declarat Tavi Iepan.

Rezident Ex„Muzica rock este o Cenuşăreasă în România“

În ceea ce priveşte starea rock-ului românesc, Tavi Iepan – care de 28 de ani trăieşte în Germania – consideră că lucrurile nu sunt deloc roz, iar tragedia petrecută la Colectiv a agravat unele lucruri.

„Este destul de greu de prevăzut ce se va întampla cu rock-ul românesc după Colectiv, dar primele semne nu arată prea bine.


S-au închis multe cluburi şi probabil că cele existente vor avea probleme pentru a primi licenţă de funcţionare. Eu ca fiecare care iubeşte rockul îmi doresc ca această scenă «underground» să fie cât mai răspândită şi mai activă, ea fiind peste tot în lume pepiniera marilor scene şi concerte. Majoritatea trupelor de rock din întreaga lume au făcut aceşti paşi «esenţiali» la început în cluburi ca mai apoi să ajungă în săli mari şi arene“, spune Tavi Iepan.

În opinia lui, printre lucrurile care au distrus scena autohtonă se numără şi faptul că în ultimii ani s-au organizat o sumedenie de concerte în aer liber cu intrarea pe gratis, iar acest fapt a distrus vehicolul oricărui spectacol şi anume biletul.

„După cum spune şi prietenul nostru Bogdan Puriş, muzica rock este o Cenuşăreasă în România. Avem o lipsă totală în print (n.r. tipar) a revistelor de specialitate. La fel sunt extrem de puţine posturile de Radio care dau rock. Eventual dau titluri mainstream occidentale de acum 20 de ani. Sunt enorm de puţine posturile radio care dau trupe rock româneşti. Posturile de radio dacă sunt întrebate de ce nu dau rock răspund invariabil cu  obişnuitul slogan «nu este comercial» sau «nu se vinde», aşa că generaţii întregi au crescut ascultând altceva decât rock. De televiziuni să nu mai vorbim, rock-ul autohton este o cantitate neglijabilă în programele din România. O parte din vină o avem şi noi cei din branşă pentru că nu suntem destul de uniţi şi poate abili pentru a avea o platformă comună şi reprezentanţi care să poarte discuţii şi tratative cu cei care pot prin legi cu puţină bunăvoinţă să pună bazele unei schimbări în direcţia bună, şi pentru artiştii români. Politicul îşi aminteşte de trupe doar la alegeri şi atunci pentru că au nevoie de «circ» ca să adune public şi aruncă nişte firimituri şi formaţiilor iar o parte  ajunge la cele care cântă rock. Eu nu mai trăiesc in România de peste 28 de ani dar am urmărit în această perioadă cu atenţie ce se întamplă în muzică  la noi, şi am sperat ca măcar generaţiile noi vor avea şansa să prindă vremuri mai bune. În traducere să poata trăi decent şi pe măsura talentului şi efortului depus“, spune Tavi Iepan.

Având în vedere că suntem într-un an electoral, muzicianul îi îndeamnă pe toţi rockerii să încerce să ia atitudine, astfel încât politicienii să sprijine cu adevărat scena autohtonă.

„Avem în România mulţi artişti decoraţi, fiecare guvern îndeplinindu-şi «norma» din acest punct de vedere. Este foarte bine că există această formă de respect şi recunoaştere. Întrebarea este dacă cei care decorează ştiu pe cine şi ce decorează sau  cineva le sugerează că «dă bine» din când în când să-şi «îmbunătăţească» imaginea, sau dacă cei care decorează o fac din convingere şi apreciază această formă de artă.Tare îmi este teamă că este vorba de prima variantă pentru că altfel ar şti mai multe despre ce probleme au artiştii, şi mai ales cum pot fi sprijiniţi. Iar în privinţa artiştilor aş prefera ca în primul rând cei cu notorietate care ajung în această postură să poată discuta direct cu cei care conduc România azi, să spună care le sunt problemele şi mai ales cum pot fi ajutaţi concret. Suntem într-un an electroral iar  ocaziile vor fi multiple. Dragi rockeri şi nerockeri, nu uitaţi, voi puteţi ajuta să se facă un pas în direcţia bună şi pe lângă onorariul din campania electorala  luaţi  şi atitudine şi discutaţi cu partidele şi candidatii care vă «folosesc» şi la fiecare alegeri susţin că iubesc nespus tinerii şi muzica“, spune Tavi Iepan.

Pentru mai multe informaţii despre activitatea trupei şi un interviu mai pe larg cu Tavi Iepan, puteți consulta pagina oficială de Facebook a trupei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.