Călin Costea, propuneri ȘOC pentru transformarea Aradului în pol turistic și renovarea...

Călin Costea, propuneri ȘOC pentru transformarea Aradului în pol turistic și renovarea fațadelor clădirilor istorice din oraș VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

calin costea (4)

Fondatorul primului partid local din vestul țării, Călin Costea, a fost prezent în această seară la PRESSALERT LIVE. Liderul ”Mândri că suntem arădeni” a vorbit despre câteva dintre proiectele propuse, soluții la probleme semnalate sub administrația Gheorghe Falcă. Printre ideile avansate se numără și un muzeu dedicat celor 13 generali executați la Arad în 6 octombrie 1849.

”E un proiect pe care insist să-l fac. Probabil vom pierde voturi și aici de la partidele naționaliste, dar pentru mine e important Aradul. Muzeul celor 13 generali. Am avut norocul, în ghilimele, ca acei 13 generali să fie sacrificați la Arad, e un moment important în istoria mai multor națiuni. Puțini înțeleg, inclusiv dintre cei care m-au interpelat, că cinci generali au fost maghiari, restul nemți, polonezi, cehi, puțină lume știe…  Creăm un muzeu, punem acele relicve și obținem bani pentru Arad. Acele relicve au fost trimise 30 de zile în Ungaria au avut 60.000 de vizitatori, toți plătitori, într-o lună. Vă dați seama ce important ar fi pentru Arad, pentru că maghiarii oricum vin să-și comemoreze generalii. Și nu vin neapărat la data la care au fost omorâți. Ei vin, nu ar putea să vină frumos într-un muzeu dedicat lor. Am fost întrebat inclusiv dacă știu câți români au murit sau câte femei au fost violate. Nu cred că despre asta e instituția. Bineînțeles și acest lucru va fi specificat clar, pentru noi istoria e una singură. De la A la Z, și cu bune și cu rele. Dar consider că nu acesta e modul de abordare în 2016. Ci trebuie să avem un mod realist. Ca antreprenor vă spun. Acei turiști, pe lângă banii care îi plătesc la muzeu, se poate crea o întreagă industrie, de care poate profita tot județul. Producție de steme, efigii și așa mai departe. Acei oameni merg pe centru, beau o cafea, merg la o masă în restaurant. Banii aceia circulă. Timișoara, Bucureștiul, Clujul, nu au așa ceva, noi ce facem? Ne ridicăm și spunem câți au fost uciși? Mulți, îmi pare rău, nu pot schimba istoria. Și nu facem nimic. Muzeul ar trebui să fie în Cetate, mai ales că acum se dorește reconversia cetății”, a spus Călin Costea la PRESSALERT LIVE.

”Acesta e un alt punct, domnul Falcă dorește reconversia cetății împreună cu achiziția a șase-șapte clădiri. De aceea fac referire la Hotel Parc, Casa Hirsch, Turnul de Apă, clădiri foarte importante pentru arădeni. Și ce face Gheorghe Falcă, face reconversia și trece suma de 200 de milioane de euro.


La Alba Iulia s-a făcut cu 13 milioane. În condițiile în care la Arad există o garnizoană, nu e în stare așa de proastă, până unde?”, s-a întrebat retoric liderul PMCSA.

Soluții ”Mândri că suntem arădeni” pentru fațadele cladirilor și Spitalul Matern

Călin Gabriel Costea a mai vorbit și de alte proiecte ale Partidului ”Mândri că suntem arădeni”. Printre care și situația deplorabilă a clădirilor din centru, a căror fațadă poate fi reparată dacă proprietarii sunt de acord să le treacă, numai fațada, pe CF-ul Primăriei Arad. ”Am făcut toate diligențele pentru ca oamenii să înțeleagă proiectele noastre. Există situața asta și-n Timișoara, și-n toate orașele cu centre vechi, cu fațadele, care se prăbușesc. În Arad e tragic, efectiv nu mai ai pe unde să treci în centru, există tot felul de semne cu: Atenție cade tencuala!”, impropriu spus, pentru că sunt adevărați bolovani. Cu ce am venit noi cei de la ”Mândri că suntem arădeni”. Simplu, să scoatem din CF-uri fațadele clădirilor și le trecem la Primărie. Cu condiția, normal, ca fiecare proprietar să-și dea acordul, sau, în caz contrar, putem discuta de fiecare clădire să-și repare proprietarii fațada. În momentul în care treci fațada la primărie, nu iei sufrageria, nu iei camera copilului, nu iei nimic, din contră, îl scutești de niște bani. Pentru că altfel, te trezești mai devreme sau mai târziu în situația în care Primăria va repara acele fațade cu prețurile pe care le practică Falcă Gheorghe și acei proprietari vor trebui să plătească acele prețuri. Dacă pe metru pătrat costă 500 de euro, luând în calcul toate avizele, fiind fațade de clădiri vechi, s-ar putea să aibă surpriza că le face Falcă cu 5.000 de euro. Și atunci, nu e mai bine, după o justă informare, pe care Falcă nu o face cu administrația lui locală. Să explicăm că această fațadă o trecem curat, vă izolăm apartamentul automat, plătiți mai puțin la încălzire și toată lumea e mulțumită. E și legal și foarte simplu. Dar trebuie să îți dorești”, a precizat Călin Costea.

Un alt subiect fierbinte în municipiul de pe Mureș e mutarea Spitalului Matern. ”Am văzut că e o mare vânzoleală cu Spitalul Matern, pe bună dreptate, e dezastru! Clădirea a fost retrocedată. Ce facem, mutăm? Toți decidenții locali caută și găsesc soluții tot mai năstrușnice. În Arad s-a făcut un spitalul TBC, și acea clădire a fost retorcedată. Au venit cu ideea să mute Spitalul Matern, cu toate secțiile în clădirea TBC. Acel spital a fost construit cu un scop, pe lângă că e la distanță de centru, cu o gravidă nu ai timp să te plimbi prin toate cartierele orașului. Soluția noastră, am înțeles că deja deranjează. Avem un Hotel Parc, pe malul Mureșului, lângă Colegiul Moise Nicoară, acesta poate fi cumpărat, achiziționând clădirea, care ajunge într-o stare deplorabilă, îl putem transforma într-un spital matern, pe lângă, putem face acolo și pediatrie. Clădirea e făcută pe cadre, în interior poți face orice”, a conchis candidatul PMCSA la funcția de edil-șef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.