SCANDALOS Cum a murit o femeie după ce a fost operată la...

SCANDALOS Cum a murit o femeie după ce a fost operată la Spitalul Județean Timișoara ca să slăbească și a luat cinci bacterii. De ce s-a operat medicul Dorel Săndesc în Italia și a urmat tratament în Japonia

2
DISTRIBUIȚI

diana gorea

Situație scandaloasă făcută publică de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a realizat seria de anchete cu privire la dezinfectanții diluați Hexi Pharma folosiți în spitalele din țară. Ziaristul a dezvăluit, în această dimineață, cazul Dianei Gorea, o femeie în vârstă de 45 de ani care s-a internat la Spitalul Județean Timișoara pentru o intervenție minoră și a murit infectată cu cinci bacterii.

Diana Gorea, supusă unei operații banale la Timișoara

Femeia s-a internat la „Județean” în data de 6 iulie 2015 cu scopul de a fi supusă unei intervenții de micșorare a stomacului, fiind operată de chirurgul Ciprian Duță, din cadrul Clinicii II Chirurgie. „În foile pe care le-am găsit în geanta ei sunt și unele scrise de doctorul Ciprian Duță. Era o femeie de 45 de ani și la măsurători avea 1,68 m și 82 de kilograme”, spune Bogdan, fratele Dianei Gorea. Astfel, femeia a fost încadrată la limita dintre supraponderal și obezitate grad I. Însă, băiatul Dianei Gorea, Alexandru, spune că mama sa avea puțin peste 70 de kilograme.

Fratele femeii mai povestește că medicul Ciprian Duță i-ar fi cerut Dianei Gorea 1.500 de euro pentru operație drept șpagă, această fiind derulată gratuit la Spitalul Județean Timișoara. După operație, pe 7 iulie, chirurgul pleacă în concediu, însă pacienta a început să se simtă rău. „Au apărut complicații. O fistulă gastrică, probabil acel pliu al stomacului nu a fost cusut bine. Apoi, după două zile, peritonită. Doctorii și-au dat seama abia în a treia zi că are acea problemă!”, povestește Bogdan.

Diana Gorea este operată pentru a doua oară, dar intră în stare de comă indusă și rămâne în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În analizele realizate în data de 15 iulie apare că femeia a luat prima bacterie, klebsiella, iar până la sfârșitul lunii, testele evidențiază încă patru tipuri de germeni. „Personalul ne-a spus că unitatea colcăia de bacterii. Deși secția de ATI e modernă, bine dotată, utilată, ușa se deschide doar pe senzor, acel senzor e acoperit cu scotch ca să țină ușa deschisă”, mai spune fratele femeii.

Din cauza infecțiilor nosocomiale, organele îi cedează pe rând, iar în data de 13 august 2015, Diana Gorea se stinge din viață.


„Germenii Dianei au fost rezistenți la toate antibioticele care se dau în acest caz conform protocoalelor, în orice țară. Un medic de la noi, din Arad, mi-a explicat moartea Dianei povestindu-mi că un pacient care ajunge la terapie intensivă și rămâne mai mult de 5-7 zile poate avea mari probleme”, spune Bogdan Gorea.
Fratele femeii povestește că a făcut o plângere la Colegiul Medicilor Timiș, dar n-a primit niciun răspuns, iar apoi s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, însă cazul a fost clasat. „Am făcut plângere penală împotriva doctorului Duță. Inclusiv pentru luare de mită. El cerea 1.500 de euro pentru acea intervenție chirurgicală”, explică Bogdan Gorea.

Contactat de cei care au realizat investigația, medicul Ciprian Duță, care a operat-o pe Diana Gorea, spune că ar fi apărut complicații în urma unor certuri pe care pacienta le-a avut după intervenție prin telefon, urmate de o hipertensiune. „Bacteriile au contribuit la deces, însă nu putem spune că ele sunt cauza morții (…) Trebuie să înțelegem că infecțiile nu se întâmplă doar din cauza dezinfectanților. E vorba de o subfinanțare în ultimii 50 de ani”, a declarat Ciprian Duță. În ceea ce privește cei 1.500 de euro primiți pentru operație, chirurgul timișorean spune că „nu era vorba de mită. Am și factură. Se referea la suma care trebuia plătită către o firmă de materiale medicale. Eu nici n-am văzut acei bani”.

dr sandesc 01

Cătălin Tolontan mai dezvăluie cum un ministru, doi secretari de stat și un director de mare spital iau decizia de a se opera în Austria, Italia și Japonia în loc să apeleze la sistemul pe care-l conduc. Printre aceștia se numără și medicul timișorean Dorel Săndesc, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a condus Secția ATI de la Spitalul Județean Timișoara înainte de a ajunge în minister. Dorel Săndesc a fost diagnosticat cu cancer de prostată în noiembrie 2015, iar pe 27 ianuarie 2016 s-a operat la Milano, pentru că „acolo se face o chirurgie robotică, o tehnică relativ nouă. Apoi am făcut un tratament de imunoterapie oncologică în Japonia. (…) Să știți că m-am operat ca persoană particulară la Milano, deși îndeplineam toate condițiile să-mi plătească statul. Dar, sincer, n-am vrut să aștept trei luni. Și vă mai spun ceva: l-am adus acum pe medicul acesta în România să opereze robotic la Timișoara. A și făcut o operație. Mi-a zis și mitropolitul Banatului: «A fost scris să scapi și să aduci tehnologia asta aici». Iar, apropo, soția mea s-a operat în România”.

2 COMENTARII

  1. Este dezastru național ce se întâmplă în spitale
    Mafie de legături intre medici și firmele furnizoare de materiale
    Cum are doctorul factura k aceasta factura ar tr sa fie la pacient nu la doctor . Ce căuta factura la doctor . Este treaba clara pacientul a dat spaga la doctor și doctorul k sa se scoată a inventat aceasta factura
    Organele sa se sesizeze și la pușcărie cu el
    Prețul materialelor este exorbitant din cauza firmelor distribuitoare care unfla prețul de livrare către spitale firme în care dacă vedem cine sunt acționarii asociații sau administratorii sunt legături directe cu medicii din spitale și cu mafia politica . Preturi umflate cu care spitalele achiziționează aceste materiale iară bani se duc din spitale către aceste firme furnizoare. Este o mafie enorma în toată tara nu numai la județean timisoara.
    Luați rapoartele curții de conturi pe ultimii 7 ani și veți vedea dezastrul Cum se scurg banii publici către aceste firme private .
    În concluzie NIMENI nu face nimica nici un organ de cercetare penala . Exista spaga en gros și pe acte Cum sa inventata aceasta factura și fără acte .
    Rezultate zeroooo
    Rușine organelor de cercetare penala

  2. Coruptie generalizata ,habarnism,dezinteres fata de actul medical ,fata de pacient ,jeg,mizerie ,hotie ,cam asa se caracterizeaza sistemul sanitrar romanesc. Ce colegiu al medicilor ? Aia-s la fel . Din punctul meu de vedere cel putin 70% din sistemul sanitar sunt corupti ,luand mita intre 10 lei si mii de euro ( in functie de asa zisa pregatire pe care o au) Nimeni nu ia masuri ,nimeni nu da de pereti cu acesti spagari corupti si ticalosi . Din pacate acest scandal va dura o vreme dupa care totul se va uita si va fi la fel ca pana acuma ( ca si in cazul vamii Moravita sau ale cazuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.