Stefan Hell, Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Ce complex avea ...

Stefan Hell, Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Ce complex avea în copilărie laureatul Premiului Nobel

0
DISTRIBUIȚI
stefan hell cetatean de onoare timisoara (3)
Stefan Hell, Cetățean de Onoare al Timișoarei. Foto: Adrian Pîclișan

Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, a fost distins astăzi cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. Ceremonia de decernare a debutat la ora 12.00, în sala de plen a Primăriei Timişoara. Primarul Nicolae Robu a citit un laudatio la adresa lui Hell. Natura nobilă a laureatului la premiul Nobel a fost evidentă imediat ce acesta şi-a început discursul.

Hell a captat atenţia publicului povestind că pe vremea când era mic a fost convins că toţi copiii de la oraş sunt mult mai deştepţi decât el. Acesta a ajuns să studieze la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara după ce, spune el, şcoala avea un renume atât de mare încât părinţii s-au temut să îşi înscrie copiii, astfel că nu a fost prea mare concurenţă pe locuri şi s-a putut intra fără examen. Deşi a excelat la fizică, Hell a explicat că a fost mereu suspectat că ar fi primit rezolvările subiectelor de la un inspector, din cauza faptului că aveau acelaşi nume de familie.

Primarul Nicolae Robu a comentat că „dincolo de valoarea ştiinţifică de care evident nu doar noi am luat act, vreau să sublinem calitatea umană din tot ce aţi auzit şi din prezenţa aici a domnului Hell ne dăm seama că avem de-a face nu numai cu un membru al unei comunităţi ştiiţifice, ci şi cu un adevărat om”.

Înainte de a-i fi înmânată diploma, Hell a comentat că Timişoara merită şi trebuie să fie iubită şi că este mândru de distincţia care i s-a acordat.


După ce directorul Liceului „Nikolaus Lenau”, consilierul local Elena Wolf a susţinut un discurs laudativ la adresa lui Hell, acesta a părăsit sala.

Stefan Walter Hell, născut pe 23 decembrie 1962, la Arad, este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.