Stefan Hell, unul dintre cei doi laureați de Nobel ai Liceului „Lenau”,...

Stefan Hell, unul dintre cei doi laureați de Nobel ai Liceului „Lenau”, în vizită la Timișoara: „Dacă ești bun la Lenau, poți fi bun oriunde te vei duce”

0
DISTRIBUIȚI
stefan hell lenau timisoara
Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie.

Stefan Hell, laureatului premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, a vizitat, în această dimineață, școala la care a studiat timp de un an, între 1977 și 1978, și în care a descoperit pasiunea pentru fizică. Este vorba de Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, singurul din estul Europei la care au învățat doi laureați ai premiului Nobel. Stefan Hell a fost emoționat să se întâlnească cu elevii, dar și să pășească în sălile de clasă în care a învățat pe când avea doar 15 ani, care acum au fost transformate radical, după lucrările de modernizare a clădirii.

Stefan Hell, cuvinte de laudă la adresa Liceului Lienau

Laureatul premiului Nobel a povestit că „am plecat în anul 1978 din Timișoara și acum sunt pentru prima dată la Liceul Lenau. Îmi amintesc de școală și îmi amintesc de clădirea aceasta, a fost foarte important pentru mine să fiu aici, am fost un elev bun și am realizat că dacă ești bun la Lenau, poți fi bun oriunde te vei duce. Pasiunea pentru știință a pornit de aici, aici am realizat că fizica este foarte importantă și pot să devin fizician. Este foarte important ca copiii să știe că dacă ești bun, poți să devii faimos și dacă ești din Arad, din Sântana sau din Timișoara. Asta nu e important, dacă iubești ce faci, poți fi foarte performant”.

stefan hell timisoara lenau
Stefan Hell, în vizită la Liceul Lenau din Timișoara.

Stefan Hell a susținut un discurs elevilor și profesorilor de la Liceul Lenau în sala festivă, iar la final, directorul școlii a dezvelit o placă ce va fi montată la intrarea în clădire, după ce fațada acesteia va fi reabilitată.


Pe aceasta a fost inscripționată și fraza „Sunt un german din România”, pe care laureatul de Nobel o folosește atunci când se prezintă oriunde merge.

Stefan Walter Hell s-a născut la data de 23 decembrie 1962 în Arad într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. A emigrat cu familia în Germania. Activitatea sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academia Română din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

stefan hell lenau timisoara 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.