Legendara formaţie timişoreană Umbre Zidite se pregăteşte de comeback. Unde va avea...

Legendara formaţie timişoreană Umbre Zidite se pregăteşte de comeback. Unde va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI
umbre zidite
Umbre Zidite, din nou pe scenă. Foto: Mihai Surdea

Una din formaţiile care au marcat scena post-punk a Timişoarei, Umbre Zidite, va susţine un concert de comeback în cadrul Revolution Festival, evenimentul fiind aşteptat cu mare nerăbdare de melomanii care au prins activitatea muzicienilor care au „colorat“ scena locală cu sound-ul lor în decursul multor ani.

Istoria trupei a început înainte de Revoluţia din 1989, într-un garaj din zona Medicină, când Mani, Ariciu’ şi Nexantes au încercat să facă muzică.

„Fără pretenţii, fără planuri de concerte şi cu instrumente proaste şi staţii improvizate”. În curând demersul artistic a fost încheiat de poliţie la sesizarea vecinilor «sus-puşi» din cartier. Contextual, Timişoara beneficia, din punct de vedere muzical, de vecinătea Iugoslaviei, ţara în care în anii ’80 era deja o puternică scenă punk / new wave şi o cultură underground fantastică.


În Timişoara se ascultau programele de radio yugoslave, se prindeau programele TV Iugoslave, se ascultau discuri cu muzică iugoslavă sau muzică străină presată în Iugoslavia. Trupe precum Pekinska Patka, Elektricni Orgazam, Idoli, Party Brejkers, Sarlo Akrobata erau cunoscute şi ascultate, alături de trupele de punk consacrate din Anglia şi Statele Unite. La începutul anilor ’90 a fost înfiinţată  Mişcarea Underground Timişoara (UGTM) – legalizată la primărie ca societate culturală nonprofit, cu carnete de membru, personalitate juridică şi statut intern. În anii următori, nucleului format din Mani (bass) şi Ariciu’ (chitara) i se alătură Daci Vâlcu (voce), Bogoşel (tobe) şi Borneo (vioară). Sunt compuse primele piese şi au loc primele concerte sub titulatura Umbre Zidite. Debutul în concert are loc la prima ediţie a Festivalului Underground Timişoara ţinută în 1997 la Sala Lira. În anii următori au loc unele schimbări în componenţă. Primul concert în Bucureşti al trupei are loc în 2002, an în care este tras şi primul demo al trupei, la sala de repetiţii. În a doua jumătate a anilor 2000, trupa intră într-un hiatus“, spun membrii formaţiei, într-o scurtă biografie a lor.

În 2016, Umbre Zidite sunt Mani (bass), Claudiu „Ariciu“ (chitară), Caius (voce), Cristian (chitară) şi Andrei (tobe).

Formaţia timişoreană va susţine un concert la Cluj, alături de Arc Gotic în data de 28 mai, la Shelter, urmând ca apariţia lor „acasă“ să se desfăşoare pe scena Xtreme din cadrul Revolution Festival, care va avea loc în 3 şi 4 iunie la Muzeul Satului Bănăţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.