Adrian Orza anunță că 90 de copaci vor fi tăiaţi în unul...

Adrian Orza anunță că 90 de copaci vor fi tăiaţi în unul dintre proiectele cu care se laudă primarul Robu. Ce a spus la PRESSALERT LIVE despre parcurile din Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

adrian orza (1)

Invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, Adrian Orza a vorbit despre problemeleunuia dintre noile șantiere anunțate de primarul Nicolae Robu. Candidatul independent ales în Consiliul Local Timișoara a dezvăluit că modificarea proiectului privind Pasajul „Popa Șapcă”, unul care nu se va mai face pe fonduri europene, va duce și la defrişarea totală a zonei.

Adrian Orza a spus că dorința de a lărgi numărul de benzi, lucru care nu asigură neapărat fluidizarea traficului în zonă, va duce la dispariția celor 90 de arbori sănătoși de pe marginea drumului. Mai mult, proiectul va fi suportat direct din bugetul local. „Cred că vor fi multe rateuri acolo și vă spun de ce. Toate proiectele acestea au mai fost votate. Nu sunt proiecte europene. Chiar l-am întrebat pe domnul Robu de ce nu a așteptat exercițiul bugetar pe proiecte europene, a spus că încearcă să facă cu cei de la Solventul chestia respectivă. Am spus OK, e fezabil. Cele două pasaje (n.r. Popa Șapcă și Jiul) au mai fost discutate tehnic, s-au rediscutat în consiliu. Așteptându-se finanțările, cele europene. Bun. se vor face din bani publici, deși efortul e foarte mare. S-au ales niște soluții tehnice, altele decât cele care au fost discutate până acum câțiva ani. Lărgirea la mai multe benzi decât era prevăzut inițial. Lărgire care duce, de exemplu, la Popa Șapcă, la tăierea a 90 de arbori. Sunt castani acolo, pomi frumoși. Dacă ai schimbat soluția tehnică, care a ținut cont de ei. Agenția de mediu se pare că a dat aviz pentru 70%, alte informații că pentru 90%, ca să se taie. Nu știu dacă efortul acesta, și financiar, și de mediu, justifică până la urmă. Vor fi mai multe benzi, dar tot se va sugruma… Se merge pe încurajarea traficului, dar nu cred că efectul va fi cel scontat ca fluidizare”, a declarat Adrian Orza la PRESSALERT LIVE.

„O să vedem ce face lumea, cum o să reacționeze peisagiștii.


Eu cred că agențiile acestea, dacă sunt de protecția mediului, …sunt situații în care nu trebuie să fim absurzi. Se sacrifică niște arbori în unele cazuri, dar mi se pare cifra prea mare. Dar eu cred în dezvoltare durabilă. Nu înseamnă doar arbori, ci și sol, aer curat. Nu putem să vedem doar beton, metale și sticlă. Lumea civilizată a ajuns să-și facă parcuri pe zgârie-nori, noi acum descoperim asfaltul și suntem fericiți că nu mai vedem pământ, dar putem vedea gazon acolo”, a precizat Orza.

Ce „kitsch” s-a evitat în Parcul Pădurice

Consilierul local a vorbit și despre proiectele legate de parcuri și a subliniat că nu toate ar trebui să sufere modificări de dragul schimbării. „Trebuie să organizăm dezbatere și pe Parcul Central, acolo ar trebui reabilitate aleile, chiar sistemul de iluminat, să introducem chiar un sistem de irigare, în rest să nu cred că trebuie să facem intervenție pe vegetația de acolo. Parcul e clasic, e perpetuu ca imagine în ochiul cetățeanului timișorean. De altfel, nu am fost fericit când am văzut, pe vremea administrației din care am făcut parte, o variantă care nici nu a fost aprobată, de modificare a Pieței Victoria. Dacă ne păstrăm anumite lucruri-brand, ar trebui lăsate așa dacă sunt bine făcute. Ce ar fi dacă italienii, care au 90% din clădirile de patrimoniu UNESCO, să vină să pună termopan”, a mai spus Adrian Orza.

Fostul viceprimar a explicat și care erau planurile pentru Parcu Pădurice: „Probabil a suferit modificări, dar ideea a fost făcută încă din ultimul mandat al meu. Trebuia să fie făcut încă din 2013… Eu sper să fie făcut bine, eu jucam fotbal în adolescență acolo, era o zonă mai virgină, de aceea i se spune Pădurice. L-am reabilitat, l-am pus cât de cât la punct. Ideea originală a unor proiectanți era să se facă imaginea Pieții Victoriei, Catedrala și Opera, la dimensiuni reduse, dintr-un material ușor, ceva poliesteren… când am văzut proiectul le-am spus cât de elegant am putut: Domle’, e kitsch!; Că este și la Viena, cu Turnul Eiffel, dar noi avem Opera și Catedrala pe viu, cine vrea să vadă, merge și vede. Am spus să facem în parcul acesta, că am făcut multe în mandatul respectiv, să facem mai multe tipuri de amenajări, grădină japoneză, engleză, toscană, și am mers așa, asta s-a proiectat la timpul respectiv, cât se mai respectă o să vedem”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.