Alertă printre polițiștii de frontieră șpăgari de Moravița : „Ia telefonul, sună...

Alertă printre polițiștii de frontieră șpăgari de Moravița : „Ia telefonul, sună SRI-ul”. Vezi ce s-a întâmplat cu un israelian care nu avea viză de România şi vroia să părăsească ţara

0
DISTRIBUIȚI

descinderi moravita vamesi retinuti audieri (1)

Poliţiştii de frontieră de la vama Moraviţa, arestaţi de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat în strângerea de şpăgi de la cei care tranzitau graniţa româno – sârbă, nu aveau o problemă în a lăsa să intre sau să iasă din ţară cetăţeni străini care fie erau daţi în urmărire internaţională de diverse state, fie nu au respectat condiţiile de şedere de pe teritoriul României.

Investigatoarea sub acoperire a DGA a reuşit să surprindă mai multe momente în care frontiera de stat a fost practic desfiinţată. În 14 decembrie 2015, în vama, pe sensul de ieşire, au ajuns două microbuze în care erau mai mulţi cetăţeni israelieni care au depăşit termenul legal de şedere în România cu peste şase luni de zile. Ba mai mult, unul dintre israelieni nu avea în paşaport viză pentru România. Când a aflat de la agentul Mihăiţă Sfetcu de această situaţie, şeful de tură Gabriel Furcea l-a instruit pe subordonat să nu le spună prea multe, ci să le dea de înţeles că ieşirea din ţară este posibilă doar dacă vor da şpagă, apoi a început discuţiile cu unul dintre şoferi.


„Oricum la fata asta este cel mai grav! Asta..ce să zic. Asta ar trebuiii…cam altfel! Ai înţeles? Decât la ăilalţi! La asta îi foarte gravă situaţia! Chit că vine cu viză! la asta-i situaţia de căcăat! (..)Decizie de returnare! Toţi care au decizie de returnare, normal trebuie să le pun interdicţie (de intrarea în ţară, n.a.)!”, i-a explicat Furcea şoferului după ce l-a chema să discute într-un loc întunecat unde spera să nu fie camere de supraveghere. După ce s-a adunat şpaga, microbuzele au primit permisiunea să părăsească România fără probleme.

Ulterior, a mai apărut o maşină în care erau alţi doi cetăţeni israelieni, unul dintre ei având termenul de şedere în ţară expirat. Furcea a ameninţat că-i va pune interdicţie de intrare în ţară penntru a-l determina să dea şpagă. „În momentul în care unul dintre israelieni a întrebat în engleză „what we have to do now? (ce ar trebui să facem acum?), Sfetcu Mihăiţă i-a replicat tot în engleză „you must think more better! Better, better, now!” (trebuie să te gândeşti mult mai bine, acum)”. Şoferul a scos din portofel 100 de lei pe care i-a dat-o agentului Sfetcu care i-a arătat-o lui Furcea. „Dă-l mă în căcat! Lasă!”, a spus Furcea luând banii şi pasându-i investigatoarei. În alte cazuri, şpaga plătită pentru a permite ieşirea din ţară a unor cetăţeni cu probleme a fost de 50 de euro. Ulterior, şpăgile obţinute au fost împărţite între poliţiştii de frontieră.

Şpăgarii erau nemulţumiţi de faptul că unii dintre colegi nu erau de acord să închidă ochii. Într-o discuţie cu investigatoarea, Sfetcu i-a cerut „Ia-mi-l pe Niculescu din tonetă..El pune mâna pe telefon, ia. suna.. că şi tura trecută s-o băgat! Ia telefonul, sună SRI-ul….”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.