Aquatim, rugăminte pentru timișoreni: nu folosiți canalizarea pe post de coș de...

Aquatim, rugăminte pentru timișoreni: nu folosiți canalizarea pe post de coș de gunoi. Câte TONE de deșeuri au fost aduse de ape, în câteva ore, la stația de epurare

0
DISTRIBUIȚI

statia de epurare timisoara aquatim foto primariatm_ro

Pentru două zile la rând, canalizarea din Timișoara a dat „rateuri”, iar unul dintre motivele pentru care aceasta nu funcționează corespunzător, coform companiei care se ocupă de furnizarea de apă și de canalizare, este volumul imens de obiecte și substanțe care nu ar avea ce să caute acolo.

Conform Aquatim, doar după ploaia torențială de duminică seara peste 30 de tone de deşeuri şi nisip au fost spălate din canalizarea oraşului și au ajuns la staţia de epurare „Stan Vidrighin” din Timişoara (foto), unde au fost înregistrate, de asemenea, debite record de apă uzată.


În 10 minute, între orele 18.35 şi 18.45, pompele au funcţionat la un debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obişnuit şi de două ori mai mult decât debitul Begăi. În mai multe rânduri, angajaţii staţiei au intervenit, eliberând grătarele de deşeurile voluminoase provenite din canalizare.

„Tehnologia automatizată a staţiei nu este proiectată pentru deşeuri al căror loc nu este în canalizarea oraşului. Canalizarea Timişoarei, în lungime de peste 560 km, funcţionează gravitaţional şi colectează apele reziduale şi cele din precipitaţii, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, capacităţile de preluare proiectate pot fi depăşite, pentru scurt timp. Reţeaua se poate bloca, însă, şi din cauza deşeurilor voluminoase aruncate la canal. Staţia de epurare a Timişoarei, o investiţie de 35 de milioane de Euro, pusă în funcţiune în anul 2011, a funcţionat normal de fiecare dată când s-au înregistrat fenomene meteo excepţionale de acest fel. Deşeurile aruncate în canalizare şi ajunse în staţia de epurare îngreunează însă procesul tehnologic şi pun în pericol utilaje scumpe. Facem apel la toţi cetăţenii Timişoarei să nu arunce în reţeaua de canalizare a oraşului obiecte sau substanţe care duc la înfundarea acesteia”, a transmis directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, printr-un comunicat.

Duminică și luni, ploile abundente au inundat temporar mai multe străzi din Timișoara, numeroase gospodării având de suferit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.