TIMIȘOARA UITATĂ Diodor Dure, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani ai...

TIMIȘOARA UITATĂ Diodor Dure, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani ai României FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1753085340">

diodor dure

Născut în 1926, la Lugoj, Diodor Dure avea să devină unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine cotaţi pictori contemporani. Tatăl său fusese publicist dar deopotrivă acuarelist şi ilustrator, iar el şi-a dorit încă din copilărie să ajungă pictor. A avut parte şi de o înzestrare nativă pentru a-şi îndeplini acest vis.

Diodor Dure a urmat studiile preuniversitare în oraşul natal, continuându-le la Şcoala de Arte Decorative din Timişoara, unde i-a avut ca maeştri pe lugojeanul Aurel Ciupe, Iulius Podlipny şi Catul Bogdan. La absolvirea acesteia, în 1948, aici a avut prima sa expoziţie.

Un „pictor al câmpiei”

După absolvirea şcolii, a lucrat ca pictor la muzeu şi ca pictor scenograf la opera timişoreană şi la teatrul german, dar din 1953 s-a limitat la munca din atelierul său. Începând cu anul 1950 a avut mai multe expoziţii personale şi a participat la expoziţii de grup, din anul următor devenind şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Artist deosebit de prolific, a expus la Timişoara, în alte oraşe din ţară şi în străinătate, palmaresul său cuprinzând peste 150 de expoziţii care au atras atenţia şi aprecierea publicului atât prin temele abordate în pictura sa cât şi prin cromatica folosită.

A fost supranumit „un pictor al câmpiei”, reuşind să păstreze distanţa faţă de tendinţele tot mai agresive de politizare a artei. El însuşi considera că a atins maturitatea artistică în anii ’80, când a avut parte de adevărata sa consacrare prin expoziţia deschisă la sala Dalles din Bucureşti.

Lucrări vândute cu mii de euro

S-a remarcat, deopotrivă, în arta monumentală printr-un mozaic realizat la gara din Băile Herculane şi o friză la Casa de Cultură a Tineretului din Timişoara. Este considerat unul dintre cei mai valoroşi artişti plastici ai Banatului, al cărui patrimoniu artistic l-a îmbogăţit prin remarcabilele sale lucrări de pictură, fiind distins în 1993 cu ordinul Pro Arte – Meritul Cultural.

S-a stins din viaţă în mai 2003, iar doi ani mai târziu galeria timişoreană „First” a organizat o expoziţie omagială în memoria sa şi a lansat un album color cu lucrări ale artistului. O altă galerie, inaugurată în 1996 cu lucrări ale lui Diodor Dure, Victor Gaga şi Andrei Medinski, i-a purtat numele şi a găzduit ulterior lucrări ale celor mai importanţi artişti plastici contemporani. Multe din lucrările sale sunt vândute astăzi la case de licitaţie mult peste preţurile estimate, care ajung la câteva mii de euro.

Surse foto: orizonturiculturale.ro, zimanauctions.com, okazii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.