A doua zi de protest împotriva „Parlamentului murdar” la Timișoara. Ce revendicări...

A doua zi de protest împotriva „Parlamentului murdar” la Timișoara. Ce revendicări au protestatarii și câți au ieșit în centru

0
DISTRIBUIȚI

protest anti parlament1

Protestele împotriva „Parlamentului murdar” au debutat ieri în Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca. Nu mai puţin de 100 de oameni au ieşit în Piaţa Operei din Timişoara, pentru a-şi exprima nemulţumirea legată de legile adoptate recent de parlamentarii români. Dezincriminarea conflictului de interese, pensiile speciale pentru aleşi locali, protejarea membrilor cercetaţi penal au fost câteva din deciziile care i-au determinat pe români să iasă în stradă pentru a cere reformarea clasei politice.

Începând cu ora 19.00, doar aproximativ 25 de persoane și-au făcut simțită prezența în Piața Operei, cu o parte din mesajele de ieri, dar și cu altele noi, cum ar fi „Parlament = nomenclatura PCR”. În plus, protestatarii au adus cu ei legea 60 pe 1991, pentru a arăta că nu încalcă legea.

Manifestanții au discutat despre nevoia de partide politice noi și despre încurajarea oamenilor corecți de a se implica în politică. O reprezentantă M10 nu a ratat ocazia de a le spune celor prezenți că există partide noi cu oameni curați.

Tinerii s-au mutat apoi în piața Sf. Gheorghe, pe care vor să o redefinească drept „spațiu liber de corupție” și să o transforme într-un loc de întâlnire unde să se discute și să se găsească soluții. Aceștia au decis ca scopul principal al luptei lor să fie „jos corupția”, cu punctul culminant la alegerile parlamentare din toamnă.

Revendicările pe larg au fost postate astăzi pe pagina de Facebook a evenimentului în următorul text:

„Ne vedem și astăzi. Și de astăzi ne organizăm. Propunerea e următoarea: oricât de puțini sau de mulți am fi, construim împreună un nucleu coerent și organizat de mișcare socială în Timișoara. Scopul nostru, cred, trebuie să fie unitar și precis: presăm partidele politice, politicienii, Parlamentul să se reformeze. Ce înseamnă asta? În (A) prezint o posibilă listă a cerințelor noastre explicitate (sunt cerințe vehiculate peste tot și absolut de bun simț).


În (B) prezint o posibilă modalitate prin care ne atingem obiectivele.

(A) Cerințe concrete. Din nou, obiectivul major este REFORMA CLASEI POLITICE.
I. Cerințe generale cu privire la reformarea Parlamentului:
1. Reforma partidelor politice: politicienii cercetați penal, cât și cei condamnați, să nu mai participe la alegeri (locale sau legislative).
2. Respectarea Referendumului pentru 300 de parlamentari.
3. Limitarea numărului mandatelor parlamentare la două.
4. Deblocarea cercetării penale a deputaților și a senatorilor (de fiecare dată când sunt consultați de organele de cercetare penală, dacă nu au o justificare puternică să facă altfel, parlamentarii să ridice imunitate colegilor lor).
II. Cerințe punctuale după „miercurea neagră” și alte zile negre al Parlamentului:
5. Revocarea Legii pensiilor speciale
6. Revocare Legii dezincriminării conflictului de interese
7. Deblocarea posibilității Guvernului de a da legi pe perioada vacanței parlamentare
8. Revenirea la alegeri locale în două tururi

(B) Modalități de organizare:
1. Creăm o pagină de facebook căreia să-i spunem, de exemplu, „Vrem un Parlament curat”.
2. Creăm un grup de discuție pe facebook care să se numească la fel, „Vrem un Parlament curat”.
3. Luăm legătura cu grupul de la Cluj și cu cel de la București.
4. Stabilim un loc de întâlnire în Timișoara, care să capete o semnificație specială. Alex Deaconu s-a gândit la Piața Sf. Gheorghe, proaspăt renovată, care arată atât de mult ca o Agora. Să îi spunem „Spațiu liber de corupție” și să-i dăm astfel o identitate. Poate reușim chiar să obținem aprobare pentru un banner permanent cu numele ăsta, „Spațiu liber de corupție”.
5. În „spațiul liber de corupție” ne întâlnim regulat pentru a:
a. Dezbate ultimele evenimente politice
b. Invita oameni pricepuți care să ne explice lucruri tehnice (avocați, economiști, chiar reprezentanții noștri din Parlament)
c. Propune inițiative și a le organiza (de exemplu, scrisorile acelea comune despre care vorbeam ieri, performence-uri, proteste punctuale). Toate au ca scop convingerea reprezentanților din Timiș și de aiurea de importanța cerințelor noastre. De pildă, îi verificăm și îi întrebăm mereu și mereu și mereu de ce au votat o anumită lege (cum ar fi cea a dezincriminării conflictului de interese)
d. Cânta
6. În momente esențiale, creăm event-uri de proteste pe facebook, acompaniate de autorizații de la primărie, atunci când se cere ca nucleului să i se alăture și mulți alții.

OBSERVAȚIE: Propun să ne constituim ca un nucleu al societății civile APOLITIC. E tare important ca într-o societate sănătoasă să existe și societate civilă apolitică. Dacă dintre noi există oameni care doresc să intre în politică e PERFECT. Ei trebuie încurajați. Dar întâlnirile noastre, per se, să fie apolitice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.