Expoziție „strălucitoare” la Institutul Francez. Care este legătura dintre lucrările artistei Pusha...

Expoziție „strălucitoare” la Institutul Francez. Care este legătura dintre lucrările artistei Pusha Petrov și legendele Vilei Kimmel din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
afis expo
Afișul expoziției

Institutul Francez găzduieşte, începând de astăzi și până pe 27 iulie, expoziţia de instalaţie şi fotografie a artistei Pusha Petrov intitulată „Tout ce qui brille” (Tot ceea ce străluceşte), al cărei curator este Anouk Lederlé şi care va fi vernisată astăzi, de la ora 19.00.

E o expoziţie în care artista vorbeşte despre ceea ce străluceşte, despre ceea ce ne atrage şi ne fascinează, deşi un proverb spune că „nu tot ce străluceşte este aur”. Pusha Petrov caută, prin lucrările ei, să evidenţieze dorinţa ascunsă şi inaccesibilă din spatele aparenţelor, legendele consacrate puterii fascinaţiei şi, totodată relaţia stranie dintre spaţiul public şi cel privat. „Danae”, figură mitologică, întruchipează dorinţa iar ploaia de aur, din monede false, care cade într-un spaţiu intim, este o metaforă a nemuririi. „Hermes”, mesagerul zeilor, în viziunea artistei şoferul unui camion, este şi cel care veghează asupra călătorilor legând locurile şi ducând pretutindeni, în toate călătoriile lui un spaţiu al său, intim şi secret.


Există şi „Sipetul”, cufărul în care se păstrează obiectele de valoare şi acesta este exemplificat cu epatantele palate ţigăneşti care însă, în interior, sunt spaţii sacre ce păstrează bine ascunse secretele acestui popor nomad, nelăsând, precum un sipet abandonat în cea mai mare parte a timpului, să se întrezărească nimic din afară.

Firul care leagă cele trei instalaţii este amanta a cărei amintire şi legendă dăinuie încă în vila Kimmel care găzduieşte expoziţia, actriţa maghiară pentru care ar fi fost construită casa dar pe care n-a apucat să o vadă niciodată, fiind ucisă de valetul său, poveste care a fascinat-o pe tânăra artistă.

Pusha Petrov este licenţiată în arte plastice – specializarea pictură şi a obţinut apoi în Franţa, la Şcoala Superioară de Arte din Loraine (Metz) diploma în domeniul Artelor şi Comunicării, cu felicitări din partea juriului. După câţiva ani s-a consacrat fotografiei şi instalaţiilor iar în prezent locuieşte şi lucrează în Timişoara. A participat la mai multe expoziţii în Franţa şi în Belgia, ultimele având drept cadru celebre castele. Criticii de artă consideră că artista „explorează în munca sa relaţia cu spaţiul intim prin intermediul obiectelor cotidiene şi a celor mai neaşteptate suporturi. De câţiva ani, instalaţiile sale vizează să pună stăpânire pe un loc, să intre în posesia lui pentru a dezvălui, prin aluzie, imagine şi ironie, intensitatea misterului său…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.