Medic timișorean, dezvăluiri despre modul în care sunt administrate medicamentele pacienților critici:...

Medic timișorean, dezvăluiri despre modul în care sunt administrate medicamentele pacienților critici: „Noi trebuie să declarăm că-i salvăm pe toți, dar nu s-a întâmplat asta niciodată”. Cine beneficiază de cele mai scumpe tratamente

0
DISTRIBUIȚI

bolnav cancer

Dezvăluiri explozive făcute de medicul Ovidiu Bedreag, șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara, în care ajung anual aproximativ 2.200 de pacienți în stare critică din vestul țării.

Medicul timișorean spune că nu toți pacienții primesc același tratament, ci de o medicație scumpă beneficiază, în primul rând, bolnavii care au șanse la viață.

Ce este „End of life support”

De altfel, Ovidiu Bedreag spune că acest lucru se întâmplă în toate țările europene civilizate și bogate. „Peste tot în lume se fac consilii medicale care spun ce pacient a ajuns la finalul biologic al vieții, în acest pacient nu mai investim. Asta fac țările europene pline de bani. Noi trebuie să declarăm, ca să nu avem o proastă imagine, că-i salvăm pe toți și că investim miliarde în toți. Nu s-a întâmplat și nu se întâmplă asta niciodată. Nu vârsta este cea care contează, ci gravitatea situației. Există legi peste tot în lume pentru «End of life support». Acest «End of life support» nu înseamnă medicație scumpă, înseamnă compasiune, empatie, a face familia să înțeleagă că acel om e la finalul vieții și că oricât te-ai da tu peste cap, nu e o problemă de resurse, ci este o problemă faptul că pacientul nu poate să meargă mai departe oricâte medicamente ai băga în el”, explică pentru PRESSALERT.ro șeful Secției ATI de la Spitalul Județean Timișoara.

Medicul Ovidiu Bedreag mai spune că „Acțiunea Prioritară ATI”, adică programul gândit de Ministerul Sănătății pentru a asigura cheltuielile cu tratamentul unui pacientul aflat în stare critică, a rezolvat problema lipsei medicamentelor din secțiile ATI. „Prin acest program s-a rezolvat problema acută a medicamentelor.


Înainte de acest program erau lupte, într-adevăr, ca să ai resurse pentru pacienți. Acum, ai resurse suficient de multe pentru toți pacienții de pe ATI, dar asta nu înseamnă că nu trebuie judicios administrate. Asta nu înseamnă că un pacient la care logica medicală îmi spune că nu va trăi mai mult de una, două, trei zile, îl tratez cu o risipă enormă de resurse ca și pe ceilalți pacienți la care finalul nu e previzibil, în care investim masiv. Asta e realitatea. Nu e vorba de vârstă, e vorba de boala de bază a pacientului”, mai precizează Ovidiu Bedreag.

ati timisoara

Medicul timișorean mai spune că toate țările civilizate iau această decizie de limitare a suportului pacienților, după ce o comisie medicală hotărăște ce bolnavi nu mai au șanse la viață. „Doar că acolo, spre deosebire de România, există o lege care le permite să facă acest lucru. O lege care reglementează și stabilește clar din cine este formată această comisie, care sunt criteriile. La noi s-a încercat acum câțiva ani introducerea unei asemenea legi care, practic, nu făcea decât să creeze cadrul legal pentru ceea ce se întâmplă efectiv în spitale de o lungă perioadă de timp. Românii, la inițiativa presei, au reacționat foarte vehement că doctorii doresc să omoare pacienții”, a mai declarat medicul Ovidiu Bedreag.

Vă reamintim că, ieri, șefa ATI și asistenta șefă de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București au fost suspendate din funcție de conducerea unității medicale, în urma unei investigații apărute în Gazeta Sporturilor. Cătălin Tolontan a făcut publică o discuție care a avut loc în spital, în 30 mai, în care șefa ATI le explica medicilor pe cine să salveze, în condițiile în care medicamentele nu sunt suficiente şi, „dacă dăm la toţi, nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită”, a spus ea.

Medicii de la Spitalul Județean Timișoara spun că, prin intermediul programului „Acțiunea Prioritară ATI”, sunt bani suficienți pentru cumpărarea medicamentelor de care au nevoie bolnavii care se zbat între viață și moarte. Doar în 2016, Secția ATI de la „Județean” a primit aproape patru milioane de euro prin acest program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.