Medicul Dana Stoian, despre SECRETELE mâncatului după ieşirea din post

Medicul Dana Stoian, despre SECRETELE mâncatului după ieşirea din post

0
DISTRIBUIȚI

dana stoian (4)

Medicul endocrinolog timişorean Dana Stoian îţi oferă câteva sfaturi despre modul în care trebuie să mănânci după ce ai ţinut post.  

Postul pentru suflet, pentru spirit si pentru  trup este un obicei care este practicat de din ce în ce mai multe persoane. Este un exerciţiu minunat pentru fiecare om în parte. Intensitatea restrictiilor este variabilă, dar, în cele mai multe cazuri, principiile alimentare sunt respectate în majoritatea cazurilor.

Cu cât stricteţea pe perioada postului este mai mare, cu atât revenirea după Post nu trebuie să fie prea bruscă.

Sistemul digestiv, la fel ca marea majoritate a sistemelor organismului nostru: sistemul muscular, sistemul osos, sistemul cardiovascular, au grad diferit de funcţionare, în funcţie de  solicitare: în perioada de regim de orice fel, mai ales cea de Post, enzimele necesare digestiei alimentelor bogate în grăsimi şi proteine se secretă mai putin, deoarece nu este nevoie de ele. Aceasta decondiţionare este fiziologică, este un fenomen de adaptare si de cruţare, pentru a nu suprasolicita organismul în condiţiile în care nu este nevoie de o supraproducţie enzimatică.

Prin urmare reluarea alimentatie fara restrictii, trebuie sa ia in considerare aceste adaptari pe perioada restrictiei.


Cu cat restricta etse mai lunga cu atat reducerea functionalitatii digestive este mai mare.

Postul este gândit pentru epurare, uşurare şi refacere, nu este un preambul al excesului alimentar de după.

Cu cate diferenţele între alimentaţia de dinainte şi după Post este mai mare, cu atât şansa unei intoleranţe digestive este mai mare.

Limitarea aportului de grăsimi, limitarea aportului de proteine din ouă, limitarea preparatelor combinate, hiperproteice şi hiperlipidice trebuie să fie o regulă. Dacă cumva sunt consumate astfel de preparate, atunci asocierea trebuie  să fie cu legume, cât mai puţin preparate termic nu cu cartofi, pâine sau alti carbohidrati. Preparatele combinate sunt cele mai greu de digerat.

Un meniu rezonabil de sărbători ar trebui sa sune cam aţa: mic dejun de fructe, în maxim 2 ore de la trezire, fără gustare de dimineaţă,  prânzul cu ciorba, fără pâine şi smântână, cu friptură cu garnitură de salata verde. Ideal, desertul trebuie consumat ca şi o gustare de sine stătătoare, poate la cafeaua de după amiază. Se recomandă cafea espresso sau fiartă, fără zahăr, fără lapte sau lapte condensat. Cina poate să cuprindă brânzeturi proaspete de vacă şi oaie, legume, cu o mică felie de pâine integral, eventual salată combinată. Reţete simple, alimente clasice, fără adaosuri, fără sosuri sunt de preferat. Întotdeauna un interval de până la trei ore între cină şi culcare.

Alcoolul trebuie sa fie consumat cu limită şi mai ales cu reguli. Vinul sec este de preferat. Alcoolul tare trebuie rezervat după masă, pentru a facilita digestia. Consumul tradiţional de alcool, înainte de masă, modifică sucurile digestive şi accentuează pofta de mâncare, nu facilitează digestia. Crearea doar aparentă a unei digestii facile prin apetit crescut, este o capcana ce trebuie listată în categoria mituri tradiţionale.

Dacă aveţi nevoie de o soluţie personalizată, medicul endocrinolog Dana Stoian poate fi găsită aici.