Patriotismul de maidan

Patriotismul de maidan

2
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Un nou motiv de jale s-a abătut asupra ţării noastre. Nu, nu vorbesc de sărăcie, de inundaţiile din ultima vreme, de caniculă, de elevii ăia mulţi ce urmează să pice la BAC, de bolnavii din spitale sau altele de genul ăsta. Aţi ghicit, mă refer la fotbal.

Dramă şi jale, căci echipa naţională a eşuat în a ne oferi un motiv de mândrie. Nu mă pricep la fotbal şi nu pretind că îmi doresc. Însă, ipocrizia e un lucru atât de des prezent în jurul nostru încât fenomenul fotbalistic nu poate decât să îmi repugne. După meciul de duminică, un val uriaş de „comentatori” au pus verdicte, au dat sentinţe, ne-au spus că suntem damnaţi ca naţie, că fotbaliştii de sute de mii de euro pe care cu două ore înainte îi aplaudau sunt niste incompetenţi.


Câtă pasiune! Îmi vine să răd. Atâta drama pentru nimic. Exact. Nimic.

Probabil mulţi bărbaţi nu înţeleg de ce femeia tipică nu e fană fotbal. Ei bine, treaba asta nu are nicio treabă cu sportul sau cu mingea sau cu mai ştiu eu ce. De vină e contrastul ăla dintre bărbatul pe care îl rogi de zece ori să ducă gunoiul şi el nu o face de lene şi nepăsare şi acel zeu al pasiunii care devine el când priveşte la un meci al naţionalei. Te întrebi de unde o fi atâta simțire într-un bărbat care se plânge că e împotriva firii sale să fie entuziast şi mai ales de ce nu e aşa şi în relaţia cu tine.

Însă, chiar şi lăsând subiectele amoroase la o parte, problema nu dispare. Rămâne exact la fel. Şi mă întreb şi eu la fel ca alţii. Unde sunt patrioţii ăştia când pe stradă un hoţ fură un telefon? Unde sunt patrioţii ăştia când serviciile pentru care plătim nu sunt oferite în standarde? Unde au fost patrioţii ăştia când parlamentarii şi-au votat pensii speciale? Unde sunt ei când bizonii din trafic calcă oameni pe treceri de pietoni? Iar lista de întrebări poate continua la infinit. Răspunsul rămâne acelaşi. La fel cum orice bărbat burtos poate înjura cu foc la un fotbalist când el la rândul lui nu ar fi în stare să alerge 15 minute, aşa orice român care scuipă semninţe la meciurile naţionalei se dă patriot. Asta când e vorba să critice, căci când e vorba să facă ceva, îi lasă pe alţii. Pentru că e mai ușor să înjuri dând vina pe alții decât să riști să eșuezi și tu. E gol. Şi nu marcat de România în poarta adversă. Ci în sufletele prea multor români care se dau iubitori de ţară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.