Semnal de alarmă tras de un medic timișorean: două tipuri de cancer...

Semnal de alarmă tras de un medic timișorean: două tipuri de cancer omoară 10 românce în fiecare zi, doar 0,5% din femeile de la sate își fac un control ginecologic de rutină. Ce propune

0
DISTRIBUIȚI

cancer la san

Semnal de alarmă tras de un medic ginecolog timișorean. Georgeta Rus avertizează asupra faptului că este nevoie urgent de prevenție în mediul rural. Asta în condițiile în care, în România, cancerul de col uterin și cancerul de sân ucid zece femei în fiecare zi. Aceste boli apar la o vârstă fertilă, însă intervalul cel mai important este între 45 și 55 de ani.

Georgeta Rus spune că un control ginecologic periodic poate salva viața acestor femei.


Însă, în mediul rural, femeile ajung la medic abia când este prea târziu. „Apelul meu către toți medicii implicați în politică și administrație: prevenția în mediul rural! (…) Paradoxul este că 90% dintre aceste decese puteau fi prevenite printr-un simplu control ginecologic făcut periodic. În mediul rural 0,5% din femei își fac un astfel de control medical de rutină! Pentru că în mediul rural lipsește prevenția coerentă, metodele sunt greu accesibile, finanțarea sub limitele decenței, dotarea cabinetelor este rudimentară, informația inexistentă, birocrația sufocantă”, semnalează medicul Georgeta Rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.