Alin Popoviciu a demisionat din CJ Timiş înainte de şedinţa decisivă pentru...

Alin Popoviciu a demisionat din CJ Timiş înainte de şedinţa decisivă pentru alegerea preşedintelui UPDATE 7 Plenul s-a încheiat. Ce surpriză a fost la alegerea vicepreședinților GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2043902925">
grindeanu coifan
Sorin Grindeanu, noul președinte al CJT. Foto: Adrian Pîclișan

Zi importantă pentru timişeni, astăzi, la cea de-a treia şi ultima şedinţă de constituire a Consiliului Judeţean Timiş.

După schimbarea legislaţiei electorale, s-a decis ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin formarea unor majorităţi constituite din partidele care au aleşi în consilii. În Timiş, PSD şi-a adjudecat un număr de 16 consilieri judeţeni, la alegerile locale din 5 iunie. Pesediştii sunt urmaţi de liberali, care au 14 aleşi, şi de UNPR-işti cu trei consilieri obţinuţi graţie transferului lui Titu Bojin, care nu a putut candida pentru PSD din cauza unor probleme de integritate. PMP şi ALDE au şi ele câte doi consilieri judeţeni.

Dacă în urmă cu trei săptămâni lucrurile păreau simple, iar majoritatea constituită din PSD şi UNPR asigura CJT o conducere formată din Sorin Grindeanu preşedinte şi doi vicepreşedinţi UNPR, urmare a discuţiilor de la nivel naţional dintre UNPR şi PNL, situaţia s-a schimbat. Astfel, miercurea trecută, înainte de prima şedinţă de plen pentru constituirea CJ Timiş, Grindeanu a anunţat o alianţă între PSD, ALDE şi PMP. Astfel, șeful PSD Timiș urma să deţină postul de preşedinte al consiliului județean, cei doi vicepreşedinţi sunt Roxana Iliescu de la PMP şi Traian Stancu de la ALDE.

Cu toate că PNL a purtat negocieri intense care au inclus chiar şi cedarea conducerii CJ către PMP, Roxana Iliescu a declinat oferta liberalilor, explicând că pe durata negocierilor PNL nu a venit cu o ofertă bună şi că odată semnată înţelegerea cu PSD, nu dă înapoi pentru o funcţie. Pentru a se asigura că au succes, liberalii au apelat la expertiza primarului Aradului, Gheorghe Falcă, mandatat de PNL să negocieze cu PMP Timiş.

Rămâneţi pe PRESSALERT.ro pentru a afla toate detaliile legate de plenul de astăzi, care se anunţă unul interesant, dat fiind faptul că aleşii care nu se prezintă îşi pierd mandatele, astfel că un nou boicot din partea PNL şi UNPR este exclus.

UPDATE Primii care au sosit la Palatul Administrativ au fost chiar consilierii liberali, care au absentat la precedentele două plenuri. PNL-iștii au ajuns puțin după ora 9.30, ședința fiind programată la ora 10.00. La 9.50 au ajuns și Sorin Grindeanu și Roxana Iliescu.

UPDATE 2 Candidatul PNL pentru funcția de președinte al CJT la alegerile din 5 iunie, Alin Popoviciu, s-a retras de pe lista consilerilor județeni și nu figurează nici pe lista de prezență a ședinței de azi. În locul său a intrat Sorina Ciurlea, șefa organizației de femei a PNL.

UPDATE 3 Plenul CJT a început, preşedintele de şedinţă este liberalul Viorel Coifan ca decan de vârstă. Acesta este secondat de pesediştii Cristian Dolecek şi Alexandru Iovescu.

consiliul judetean timis sedinta plen

Coifan a prezentat ordinea de zi a şedinţei care presupune constituirea unei comisii de validare, depunerea jurămintelor consilierilor, propunerile pentru preşedinte şi vicepreşedinţi ai CJ Timiş şi votarea constituirii consiliului. Ultimul punct pe ordinea de zi este votarea preşedintelui şi a celor care îl vor seconda. Sorin Grindeanu a cerut ca votul să fie deschis.

Comisia de validare este compusă din pesedistul Adrian Negoiţă, Nistor Geană de la ALDE, Dorin Cândea de la PMP, Viorel Matei de la UNPR şi Nicu Bitea de la PNL. Preşedintele comisiei este Negoiţă, iar secretar este Dorin Cândea.

UPDATE 4 Comisia s-a retras să verifice dosarele consilierilor. Sorin Grindeanu și a exprimat speranța că pauza nu va dura trei zile, iar Coifan a răspuns că e nevoie de răbdare.

Conform datelor oferite de comisia de validare a mandatelor, au renunţat la locul în CJ Timiş Alin Popoviciu şi Bogdan Ciprian de la PNL, Ion Daviţoiu de la ALDE și Ion Răducanu de la UNPR. În locul lor au intrat în consiliul județean Sorina Ciurlea şi Tiberiu Lelescu de la PNL, Nistor Geană de la ALDE şi Nicolae Oprea de la UNPR.

Conform noilor validări consilierii judeţeni sunt:

PSD, 16 mandate: Sorin Grindeanu, Călin Dobra, Dan Poenaru, Cătălin Tiuch, Adrian Negoiță, Mihai Ritivoiu, Adrian Pau, Dorin Cutu, Romanița Jumanca, Dumitrașcu Victor, Deian Plavoșin, Nicu Bădină, Cristian Dolecek, Cătălin Sima, Alexandru Iovescu, Marius Gavrilaș.

PNL, 14 mandate: Sorina Ciurlea, Marian Constantin Vasile, Nicolae Bitea, Mihăiță Bojin, Cosmin Costa, Tiberiu Lelescu, Liviu Borha, Ligius Cosmin Buboi, Liviu Cocean, Lucian Blaga, Viorel Coifan, Adrian Ștef, Adrian Pășcuță, Dan Ion Sarmeș.

UNPR trei mandate: Titu Bojin, Nicolae Oprea, Viorel Matei.

ALDE două mandate: Traian Stancu, Nistor Geană.

PMP două mandate: Roxana Iliescu, Dorin Cândea.

În aceste momente consilierii depun jurământul pentru învestirea în funcţie.

UPDATE 5 Propunerile alianţei PSD, ALDE, PMP pentru conducerea Consiliului Judeţean Timiş sunt Sorin Grindeanu preşedinte şi Roxana Iliescu de la PMP şi Traian Stancu de la ALDE – vicepreședinți. PNL și UNPR nu au făcut nicio propunere pentru conducerea CJT.

Pe buletinele de vot vor fi trecute numele propunerilor PNL şi PSD pentru conducere, urmând ca aleşii judeţeni să marcheze cu X în dreptul numelor pe care le votează. Numărarea voturilor se va face de comisia de validare împreună cu secretarul județului, Dănuț Ardelean.

proces verbal alegere presedinte cjt grindeanu

UPDATE 6 Votul pentru președintele CJT, care se desfășoară separat față de cel pentru vicepreședinți, s-a încheiat. Consilierii județeni PNL și UNPR nu au votat, predându-și buletinele neatinse. Astfel, Sorin Grindeanu a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș cu 20 de voturi pentru.

sorin grindeanu juramant cjt

În aceste momente, Sorin Grindeanu depune jurământul pentru funcţia de preşedinte al CJ Timiş.

UPDATE 7 Ședința de plen s-a încheiat cu votul pentru vicepreședinți, unde a apărut o mică surpriză. Dacă la alegerea lui Sorin Grindeanu au fost 17 voturi nule, ale reprezentanților PNL și UNPR, la alegerea vicepreședinților au fost 16 buletine nule, un consilier liberal acordându-i votul Roxanei Iliescu.

Astfel vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși Traian Stancu, cu 20 de voturi și Roxana Iliescu cu 21.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.