1.700 de militari americani, dotați cu tancuri și mașini de luptă blindate,...

1.700 de militari americani, dotați cu tancuri și mașini de luptă blindate, au ajuns în România. Care este scopul și cum le dau o mână de ajutor sute de soldați din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI
Exercițiu militar în România la care participă și soldați americani.
Exercițiu militar în România la care participă și soldați americani.

1.700 de militari americani, dotați cu tancuri și mașini de luptă blindate, au ajuns în România, în această săptămână. Alături de peste 900 de militari din Forțele Terestre Române, majoritatea aparținând Brigăzii 18 Infanterie „Banat” din Timișoara, aceștia vor participa la o serie de exerciții tactice cu trageri de luptă, în perioada 27 iulie – 7 august. Acțiunea are loc în cadrul exercițiului multinațional „Saber Guardian-16”, ce se desfășoară în localitatea brașoveană Cincu.

Care este scopul exercițiului militar

Acesta este primul exercițiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varșovia. În total, peste 2.700 de militari din cinci țări membre NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, România și SUA) și cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) participă la exercițiu. Ceremonia de deschidere a exercițiului a avut loc ieri în prezența ministrului Apărării Naționale, care a precizat că în cadrul acțiunii se va verifica „un scenariu fictiv”, însă România „trebuie să fie pregătită să îi facă față”. „Realitatea pe care o vedem cu toţii în sudul flancului estic, în zona lărgită a Mării Negre, e un scenariu al instabilităţii, al evoluţiei dinamicii de securitate, căruia trebuie să fim pregătiţi să îi facem faţă“, a declarat ministrul.

Exercițiul „Saber Guardian-16” se va desfăşura în patru etape – exerciţii de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.


Peste 900 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, împreună cu 1.700 de militari americani dotaţi cu tancuri M1A2 Abrams şi maşini de luptă blindate Bradley şi cu 47 de militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă. Militarii din celelalte ţări vor participa la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria, şi cu Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate de la Yavoriv, Ucraina.

Exercițiul din județul Brașov este bazat pe un scenariu fictiv și are ca scop „antrenarea militarilor pentru planificarea, executarea şi evaluarea acţiunilor militare într-un mediu întrunit, dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forţele statelor membre ale NATO, precum şi promovarea cooperării regionale cu ţările din zona Mării Negre, îndeplinind cerinţele de standardizare ale Alianţei”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.