ABSENȚE Doar un timișorean în delegația României pentru Rio. Ce sportivi din...

ABSENȚE Doar un timișorean în delegația României pentru Rio. Ce sportivi din Banat s-au calificat la Jocurile Olimpice 2016 UPDATE

0
DISTRIBUIȚI
parghie
Cristi Pârghie, alături de colegii de la lotul național. Foto: arhivă

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat lista finală a celor 96 de sportivi calificați pentru Jocurile Olimpice de vară din Brazilia. Printre cele mai notabile absențe de la Rio de Janeiro se numără și cea a timișorencei Diana Bulimar. Singurul sportiv de pe Bega prezent la marele eveniment va fi canotorul Cristi Pârghie.

UPDATE Până la urmă la Rio merge și Adelina Pastor, care s-a calificat împreună cu echipa de ștafetă 4×400 m.

Declinul sportului românesc începe să se vadă prin numărul de sportivi tot mai mic de la JO. Forță recunoscută la nivel mondial în gimnastică România nu a izbutit la această ediție să se califice în concursul pe echipe. Doar Cătălina Ponor, totodată port-drapelul nostru la Rio, și-a asigurat prezența în competiția individuală feminină. În timp ce la masculin, Marian Drăgulescu și Andrei Muntean au obținut calificarea. Din păcate, timișorenii Diana Bulimar și Vlad Cotuna, prezențe constante la nivel înalt în lotul național, vor sta acasă. Prima a avut două sezoane măcinate și de accidentări, astfel că o calificare pe cont propriu a fost imposibilă.

În schimb, din lotul pentru Rio nu va lipsi Cristi Pârghie (Steaua), prezent și la Londra 2012. El e singurul reprezentant al Capitalei Banatului la Jocuri și face pereche cu George Alexandru Palamariu în echipajul de dublu rame al României.

Banatul îi va avea reprezentanți la atletism pe reșițenii Narcis Ștefan Mihăilă și Marius Cocioran, care vor concura în proba de 50 km marș. De asemenea, o sportivă cu dublă legitimare (Unirea Alba Iuluia / CSU Reșița), Ana Rodean va concura la 20 km marș.


Din păcate și aici speranțele Timișoarei nu au obținut locuri. De exemplu Adelina Pastor, care a concurat în această săptămână la CE de atletism din Amsterdam, unde s-a oprit însă în semifinale la proba de 400 metri.

La judo Timișul se poate mândri din nou cu vicecampioana olimpică de la Londra, sportivă legitimată și ea la Cluj. Corina Căprioriu va concura la categoria 57 kilograme pentru medaliile cele mai strălucitoare. De asemenea la Rio va fi prezentă și Loredana Ohâi, originară din Caransebeș, dar tânăra judoka e rezervă și va fi partener de antrenamente pentru colege sale.

corina.caprioriu

În fine, vești bune ar putea veni și de la lupte, acolo unde Ivan Guidea, de la campioana națională CSM Lugoj, se va lua la trântă cu coloșii lumii la 57 kilograme. În timp ce Alin Alexuc-Ciurariu, legitimat la Heracle Timișoara, va concura la 98 kg. De asemenea, la feminin, reșițeanca Alina Vuc se luptă la categoria 48 kilograme.

Din păcate Timișoara și Banatul se înscriu însă într-un trend descendent la nivel național. Nici măcar scrima nu oferă deocamdată satisfacții, în ciuda unor rezultate bune la nivel național. O figură frumoasă e așteptată poate doar de la naționala feminină de handbal, una dintre favoritele turneului olimpic. Nici Emile Rony Bakale, înotătorul timișorean cu origini africane, nu e sigur de participare deși ar trebui să concureze pentru Congo. ”Sunt probleme financiare la nivelul federației, s-ar putea să nu fie trimis niciun sportiv din Congo”, ne-a spus cel care nu a ratat nicio ediție a JO din 2004 încoace.

Jocurile Olimpice de vară din 2016 vor începe pe 5 august și se vor încheia în data de 21 a aceleiași luni. 207 țări participă la această ediție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.