Acuzații grave legate de cum sunt tratați pacienții de la spitalul de...

Acuzații grave legate de cum sunt tratați pacienții de la spitalul de psihiatrie din Gătaia. Ce spune conducerea

1
DISTRIBUIȚI

spital gataia

Situație alarmantă la spitalul de neuro-psihiatrie Gătaia din județul Timiș. Tot mai mulți oameni se plâng la Asociația Județeană pentru Protecția Pacienților Timiș despre modul în care sunt tratați bolnavii care ajung în această unitate medicală. Printre nemulțumiți s-a numărat și sora unui pacient care a murit anul trecut, în urma unei infecții, cu escare pe tot corpul, transmit reprezentanții asociației. Sesizările cu privire la neregulile din spitalul din Gătaia au fost făcute și în acest an, dar, din păcate, persoanele care fac plângeri și le retrag la scurt timp „dominați de prejudecăți adânc înrădăcinate și neînțelegând că prin rezolvarea unor cazuri, poate rezolvăm încât să nu mai existe altele”, spune Aurica Chisăliță, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților Timiș.

Potrivit reprezentantului asociației, anual, pacienții din județul Timiș se plâng mai ales de lipsa medicamentelor, de condițiile din spitale, iar vara, de temperaturile ridicate din saloane, care sunt neplăcute. „Au apărut sesizări din partea pacienților nemulțumiți de condițiile din spitale, dar și de calitatea actului medical. Cel mai grav caz a fost al unei aparținătoare al cărui frate a murit în scurt timp în urma unei infecții, în Spitalul de neuro-Psihiatrie Gătaia, cu escare pe tot corpul, cu toate că domnia sa fiind plecată din țară, a manifestat totuși preocupare în a-i asigura pacientului produse necesare îngrijirii”, explică Aura Chisăliță.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților Timiș spune că aceasta nu este singura sesizare cu privire la spitalul din Gătaia.


„O să mergem la Gătaia ca să le explic că există sesizări, e adevărat că în acest moment s-au retras, dar care pot reapărea și le pot afecta activitatea medicală. Au apărut sesizări și în acest an”, semnalează Aurica Chisăliță.

Cum se apără conducerea spitalului

Pe de altă parte, Cornelia Șargan, directorul Spitalului de Psihiatrie din Gătaia, se apără și spune că „nu a murit nimeni cu escare și cu infecții”. „Condițiile din spital legate de igienă sunt foarte bune, noi zugrăvim și renovăm în fiecare an. În fiecare an, de când sunt eu manager, din 2009, am igienizat pavilioanele și avem dezinfectanți și soluții chiar tot timpul. De la un an la altul crește numărul în stocul din magazie. Mai mult decât atât, avem și un nou epidemiolog care a schimbat dezinfectanții pe principiul că folosit același dezinfectant timp de mai mulți ani poate să creeze rezistență la bacterii”, a precizat directorul Spitalului de Psihiatrie din Gătaia.

Cornelia Șargan mai spune că unitatea medicală nu a primit nicio sesizare de la aparținători cu privire la condițiile din spital. „Poate e și specificul de așa natură al acestui spital. De multe ori, bolnavii vin, nu le place să sunt lăsați aici de aparținători și atunci găsesc motive să se scuze că vor acasă, că vor să plece, dar nu din cauza condițiilor”, a conchis directorul spitalului din Gătaia.

Unitatea medicală are 445 de paturi, dintre care aproximativ 370 sunt ocupate anual. Pacienții internați la spitalul din Gătaia sunt majoritatea persoane vârstnice, care suferă de demență sau diferite tulburări psihice.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,

    In timpul inundatiilor din iunie 2016 un pacient a disparut fiind gasit dupa 4 zile in apa, viu din fericire… la 2 zile dupa…un altul e gasit inecat…

    Nimeni nu spune nimic…

    La 370 de paturi ocupate sunt 300 de angajati. Mai mult de jumatate personal nemedical. Ce-ar fi sa analizati si asta?

    O zi buna Neli

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.