Adresă CJT către Primăria Timișoara: municipalitatea ar putea fi obligată să achite...

Adresă CJT către Primăria Timișoara: municipalitatea ar putea fi obligată să achite proiectul de management al deșeurilor, în valoare de 70 de MILIOANE de euro

0
DISTRIBUIȚI

groapa-de-gunoi

Eșecul Retim în încercarea de a realiza o stație de compostare a deșeurilor, parte a unui proiect județean de management integrat al deșeurilor, ar putea costa Primăria Timișoara 70.000.000 de euro, atenționează consilierul local PSD Tmiș, Alfred Simonis. Acesta a dat citire unei adrese trimise de CJ Timiș către Primăria Timișoara prin care municipalitatea este informată că, din cauza nerealizării proiectului de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş, se va putea ajunge în situaţia în care va fi declarată vinovată pentru penalităţi sau pierderea întregului proiect european.

Adresa CJ vine după ce instituția a avut discuţii împreună cu Primăria Timişoara şi cu Ministerul Fondurilor Europene, pe tema proiectului. Practic în nota trimisă de conducerea județului se spune că primăria, în calitate de membru ADID Timiș (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri), şi-a asumat proiectul care are o valoare de 70.000.000 de euro şi că dacă vor exista penalităţi, acestea vor fi atribuite primăriei.


Mai mult, dacă proiectul va fi pierdut, nu este exclus ca Primăriei Timişoara să i se impute întreaga valoare a proiectului.

„De ce nu a realizat primăria această staţie? Pentru că nu a vrut Retim. Retim care este în litigiu cu primăria și așa mai departe. Explicația pe care o tot auzim din partea primarului Robu este că în consiliul de administrație al Retim sunt șapte membri, patru ai Retim și trei al Consiliul Local Timișoara, deși acțiunile sunt 50-50. Deși acționarii au același procent, mereu contează numai unul din ei, cel care are patru reprezentanți. (…) Retim, societatea noastră, amenință că dă în judecată CL. Explicația simplă este că sunt patru la trei în consiliul de administrație”, a comentat Simonis. Consilierul PSD a subliniat că nu este normal ca, deși ambii acționari dețin procente egale, CL să nu poată decide lucruri importante și i-a cerut primarului Nicolae Robu să rezolve această situație în instanță, sperând că poate printr-o sentință se poate tranșa problema supremației Retim în parteneriat.

Tot pentru faptul că nu a realizat stația de compostare a deșeurilor, parte a proiectului de management al deșeurilor Retim are de plătit penalități de peste 6.000.000 de lei. Directorul Retim, Gheorghe Para, a dat asigurări în plenul Consiliului Local că societatea nu va intra în faliment dacă va achita penalitățile.
„În ceea ce privește temerea exprimată de o anumită presă, că Retim-ul, dacă plătește cele 6 milioane de lei, va intra în faliment, vă asigur că Retim-ul are suficiente disponibilități și și-a creat aceste disponibilități pentru a se construi acea stație de compostare și care nu a putut fi construită datorită unor factori care nu au depins de Retim și nici de administrația actuală a Primăriei”, a spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.