Peste 100 de doctori din Timișoara, sătui de gărzile obositoare și prost...

Peste 100 de doctori din Timișoara, sătui de gărzile obositoare și prost plătite, au semnat o petiție pentru ca drepturile să le fie respectate. ALARMANT ce spune un studiu despre riscul de malpraxis

0
DISTRIBUIȚI

medic1
O nouă revoltă a medicilor din întreaga țară, care și-au unit forțele în speranța că vor reuși să convingă guvernanții să plătească suplimentar orele de gardă, dar și să reducă numărul lor. În acest sens, în urmă cu câteva zile, a fost lansată petiția online „pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi„, care a fost semnată deja de aproape 1.500 de doctori din România. Printre aceștia se numără și peste 100 de medici care lucrează în spitalele din Timișoara.

Doctor timișorean: „Medicii ar trebui să aibă măcar un mic stimulent”

Potrivit unui studiu realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, inițiatoarea petiției, 76% dintre medicii români spun că muncesc de gardă și 36 de ore fără pauză, ceea ce duce la o oboseală cruntă, la scăderea calității serviciilor medicale și la creșterea riscului de malpraxis. Reprezentanții federației atrag atenția și asupra faptului că medicii care efectuează gărzi suplimentare nu beneficiază de o serie de drepturi legale și tocmai de aceea cer sporuri cuprinse între 25 și 75% și să nu mai lucreze continuu mai mult de 24 de ore.


În aceste condiții, cei 12.000 de medici membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” au fost sfătuiți să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor, ca formă de protest.

Mihai Gafencu, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, se numără printre doctorii care au semnat petiția, nemulțumit fiind de modul în care se efectuează gărzile în România. „Gărzile efectuate de medici în România nu au fost niciodată un lucru stimulat de angajator. Adică gărzile medicilor au fost și rămân neplătite, numărul de ore efectuat în gardă, contrar oricărei legislații din România și din Europa, nu este trecut pentru niciunul dintre noi ca vechime, de parcă acele ore sunt ore de relaxare. Acest lucru s-a întâmplat sub toate Guvernele, doar că acum se cere imperios acestui ministru rezolvarea problemei. De asemenea, numărul de linii de gardă plătite este la nivel de țară extrem de mic. O gardă la un medic specialist este de 100 lei. Pentru o sută de lei stai între 16 și 24 de ore. Sunt cel puțin trei argumente pentru ca această petiție să meargă înainte și ca medicii să aibă măcar un mic stimulent”, consideră Mihai Gafencu.

Medicul timișorean spune că nu poate, totuși, să nu semneze contractul de muncă pentru efectuarea gărzilor de la 1 august, pentru că asta ar însemna blocarea activității spitalului. „Eu nu am cum să nu semnez acel contract pentru că, din nefericire, sunt sectoare pe care numai eu pot să fac gardă și cu câțiva colegi. Dacă nu l-am semna, am paraliza totul. Toată lumea știe că medicii au conștiință în România și niciunul nu pleacă ca să lase copiii netratați”, a conchis medicul Mihai Gafencu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.