Primăria Arad lucrează bine cu firma fostei soții a lui Gheorghe Falcă....

Primăria Arad lucrează bine cu firma fostei soții a lui Gheorghe Falcă. De ce spune edilul că nu există conflict de interese

0
DISTRIBUIȚI

2. cu elena udrea

Firma înființată de fosta soție a lui Gheorghe Falcă, la care chiar primarul Aradului a fost acționar, a derulat mai multe contracte cu primăria, prin firmele care au angajat-o, lucru confirmat de declarațiile de avere ale edilului și de hotărârile de consiliul local, toate documente publice. Povestea începe, însă, cu mulți ani în urmă.

Protectorii politici

După absolvirea facultăţii de construcţii din Timişoara, în 1994, Gheorghe Falcă s-a stabilit în Arad, iar în anul următor a devenit membru al PD. A ocupat diferite funcţii în partid, la început în cadrul organizaţiei de tineret, iar apoi în filială, fiind ales, în anul 2000, vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Unul din protectorii săi politici a fost Gheorghe Seculici, preşedintele organizaţiei judeţene a PD, iar în 2002 Gheorghe Falcă s-a şi căsătorit cu fiica acestuia, Ela Seculici. Socrul lui Falcă reuşise să privatizeze fostul institut de proiectări în cadrul căruia fusese angajat până în 1989, sub numele de S.C. Proiect Arad S.A. iar firma controlată de Seculici a derulat mai multe contracte cu primăria arădeană în timp ce acesta era consilier municipal, aşa încât, în 2002, a fost obligat să demisioneze din funcţia de consilier din cauza incompatibilităţii în care se afla. Ulterior a ocupat însă alte funcţii politice importante. Naşul de cununie şi de botez al fiicei soţilor Falcă este Traian Băsescu.

Primar, acţionar şi bani publici

În 2004, Gheorghe Falcă a devenit primar al Aradului, iar afacerile de familie legate de primărie au continuat şi prin firma Pro Arhitectura, înfiinţată de soţia sa, Ela Falcă, în anul 2005. Aceasta oferă servicii de arhitectură, consultanţă, proiecte, documentaţii pentru licitaţii şi prezentări, studii de fezabilitate şi se bucură de acelaşi succes pe care l-a avut şi firma lui Seculici în obţinerea avizelor date de primăria condusă de soţul ei, iar soţii Falcă au obţinut, prin intermediul firmei Pro Arhitectura, foloase din bani publici.

Mulți dintre investitorii care căutau un aviz favorabil pentru proiectele urbanistice zonale necesare edificării unor construcţii apelau la firma familiei, care întocmea documentaţia necesară. Mai mult, în anul 2015, însuşi primarul, Gheorghe Falcă, a devenit asociat în firma soţiei, aşa cum reiese din declaraţiile sale de avere şi interese. Potrivit acestora, pe lângă acţiunile deţinute la SC MARMOSIM Simeria, controlată de Adriean Videanu, şi la SIF-urile din întreaga ţară, Gheorghe Falcă figurează cu 45% din acţiunile de la Pro Arhitectura, restul de 55% fiind deţinute de Ela Falcă, administratorul firmei. Pro Arhitectura a implementat în anul 2014 un contract în valoare de 616.337,04 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă acordată din fonduri publice este de 347.932,20 lei, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Sub incidenţa legii care sancţionează corupţia

Firma Pro Arhitectura a realizat documentaţii pentru construcţii de mall-uri, supermarketuri, benzinării, restaurante, investiţii imobiliare, iar consiliul municipal a votat numeroase proiecte de hotărâre iniţiate de primar prin care s-au aprobat PUZ-uri realizate de respectiva firmă, Pro Arhitectura, primarul Falcă intrând sub incidenţa Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede, la art. 76, că primarii şi viceprimarii… „sunt obligaţi să nu emită un act administrativ… în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

În mandatele de primar ale lui Gheorghe Falcă, firma Pro Arhitectura a prosperat şi a înregistrat venituri demne de invidiat, fiind susţinută de edil prin proiectele urbanistice promovate.

Avize pentru firma soţiei

La iniţiativa primarului Falcă, s-au aprobat PUZ-uri întocmite de Pro Arhitectura pentru construirea a nouă blocuri în Calea Aurel Vlaicu (HCL nr. 83/2008), un complex comercial de tip mall şi hotel (HCL nr. 196/2008), complexele comerciale Real şi Obi din cartierul Micalaca (HCL nr. 241/2008), parc logistic în vecinătatea drumului Arad-Nădlac (HCL nr. 374/2008), locuinţă (HCL nr. 15/2009) şi hypermarket Dedeman (HCL nr. 34/2009), complex rezidenţial pe strada Abatorului (HCL nr. 145/2009), un plan urbanistic de detaliu pentru locuinţe colective pe strada Oituz (HCL nr. 177/2009).

În anul 2010, s-au aprobat PUZ-uri elaborate de firma Elei Falcă pentru un parc logistic (HCL nr. 124), locuinţe colective şi individuale pe strada Moţilor şi zona Bujac (HCL nr. 137 şi HCL nr. 348), iar în anul 2011, pentru un parc logistic în Calea Bodrogului (HCL nr. 2), un centru de energii neconvenţionale pe centura de nord (HCL nr. 44), restaurant KFC pe strada Banu Mărăcine (HCL nr. 238). PUZ-ul întocmit de Pro Arhitectura pentru construirea unei staţii automate de distribuire a carburanţilor pe strada Banu Mărăcine a fost aprobat prin HCL nr.


109/2012 iar prin HCL nr. 271/2013, cel pentru staţia de distribuire a carburanţilor SKID GPL, pe DN 7.

În 2015, când primarul însuşi era acţionar în firma soţiei, prin HCL nr. 276 se aproba un PUZ al firmei Pro Arhitectura pentru o zonă rezidenţială pe strada Mierlei. Pro Arhitectura a întocmit şi PUZ-ul pentru un complex rezidenţial şi de servicii Arcade SRL în Calea Aurel Vlaicu, pe terenul fostei fabrici de mobilă. Agenţia Naţională de Integritate a confirmat pentru PRESSALERT.ro că din ianuarie 2015 se efectuează „evaluarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către Falcă Gheorghe, primar al municipiului Arad…”.

Gheorghe Falcă a declarat pentru PRESSALERT.ro că „nu am nici un conflict de interese, nu contează că sunt acţionar în firmă. Nu este vorba de PUZ-uri ale primăriei ci în sistem privat, firma nu lucrează pentru primărie. În situaţia asta a fost şi primarul Ciuhandu, la Timișoara, cu firma fiului său. Nu am nici un fel de facilităţi, nu confundaţi lucrările acestea cu lucrări ale primăriei. Nu am nici o problemă de incompatibilitate, ANI mă verifică din 2005, de când există firma”.

Un divorţ aşteptat

Pe măsură ce Gheorghe Falcă și-a „construit” în noul PNL o poziţie extrem de puternică şi a strâns în câţiva ani o avere considerabilă, mariajul a început să meargă din ce în ce mai prost, iar deznodământul nu i-a surprins deloc pe arădeni.

Dacă Ela Falcă a acceptat să amâne introducerea acţiunii de divorţ pentru a nu afecta imaginea de campanie a lui Falcă, imediat după alegeri, în 9 iunie, a introdus, la Judecătoria Arad, acţiunea pentru desfacerea căsătoriei. Rămâne de văzut dacă partajul se va rezolva pe cale amiabilă.

Surse foto: virtualarad.net, livearad.ro, enational.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.