Regal de folk alături de Mircea Vintilă şi Marius Baţu, la Timişoara....

Regal de folk alături de Mircea Vintilă şi Marius Baţu, la Timişoara. Vezi când va avea loc concertul

0
DISTRIBUIȚI
Mircea Vintilă, lordul muzicii folk româneşti, va susţine un concert la Timişoara alături de Marius Baţu
Mircea Vintilă, lordul muzicii folk româneşti, va susţine un concert la Timişoara alături de Marius Baţu

Amatorii de folk vor avea parte de un regal de excepţie alături de Mircea Vintilă şi Marius Baţu, două figuri legendare ale muzicii autohtone, care vor susţine un recital împreună în data de 5 august, de la ora 21, la Porto Arte.

Mircea Vintilă s-a născut pe 23 martie 1949 şi este un bucureştean get-beget, nu puţine dintre cântecele sale evocând sau menţionând în treacăt locuri din Bucureşti: Hanul lui Manuc, Strada Popa Nan, Calea Moşilor şi Bucur Obor (în Miruna) şi multe altele. A debutat în 1968, la Casa de Cultură a Studenţilor, cântând piesele „Lordul John”, „La fereastra spre livadă” şi „Osebite anecdote”, în cadrul cenaclului Atlantida, condus de Radu Anton Roman. În martie 1974 câştigă marele premiu al festivalului „Primăvara baladelor”, într-un concurs în care au mai apărut Pro Musica sau Marcela Saftiuc. După acest festival, George Stanca, la cererea lui Adrian Păunescu, îl duce la o preselecţie a Cenaclului Flacăra, căruia i se alătură. De altfel, va colabora foarte bine cu Adrian Păunescu, muzica sa inspirându-l pe poet, care compunea versuri pe nerăsuflate pentru liniile melodice “oferite” de Mircea Vintilă.


În acelaşi an apare primul său disc single, ce includea două piese pe care Mircea Vintilă le cântă şi astăzi: „Pământul deocamdată” şi „Mielul”. Primul LP, intitulat „Crezul meu”, apare în 1976, o parte din piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea. Timp de mai mulţi ani, Mircea Vintilă a făcut parte din Pasărea Colibri, dar a editat şi câteva materiale solo printre care „Madama de Pică” şi „Operă şi operete”. Cunoscut drept „lordul muzicii folk româneşti“, artistul are parte de o sumedenie de fani în oraşul nostru.

Marius Bațu s-a remarcat în lumea muzicii românești în 1977, anul în care a înființat, alături de Eugen Baboi, grupul Poesis. În perioada 1982-1985 activitatea sa s-a învârtit in jurul „Cenaclului Flacăra” iar în 1994, după o perioadă de 8 ani petrecută în Germania, a revenit în țară și a reluat activitatea grupului Poesislansând în 1996 albumul Cântec Șoptit. A urmat o colaborare cu formația Holograf la spectacole și albume precum: „69% Unplugged”, „Supersonic”, „Undeva departe” și „Holografica”, susținând partitura de chitară acustică și backing vocal. În aceeași perioadă, îl regăsim alături de nume mari ale muzicii românești, precum Ducu Bertzi, pe albumele „Dor de ducă”, „Sufletul meu” și „Poveste de iarnă”; Mircea Vintilă – albumul „Madama de pică”, Ovidiu Lipan Țăndărică – „Renașterea”, Dinu Olărașu – „Vis-a-vis”, Stepan Project – „Sensul vieții”, Compact – „5. Compact”. În luna iunie a anului 2001 Marius Bațu este cooptat în grupul Pasărea Colibri, formație alături de care lansează albumul „Încă 2000 de ani” și se remarcă prin melodii ca și „Elegie”, „2000 de ani” și „Cântec șoptit”. După perioada Pasărea Colibri, a participat la diverse spectacole alături de Ducu Bertzi, Florian Pitiș dar și alți artiști. La sfârșitul anului 2007, după o pauză de mai bine de 10 ani și la 30 de ani de la înființarea grupului, Marius Bațu și Eugen Baboi s-au reunit în fața publicului românesc și au lansat un nou produs marca Poesis, albumul Babilon”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.