Sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu va deveni cetățean de onoare al Timișoarei. Ce...

Sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu va deveni cetățean de onoare al Timișoarei. Ce alte personalități vor mai primi titlul

0
DISTRIBUIȚI

aurel ardeleanu

Una din ele mai mari personalităţi timişorene care şi-a dedicat viaţa activităţii din domeniul artistic va primi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. Este vorba despre sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, care a realizat cele mai multe din busturile amplasate pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central. Proiectul va ajunge pe masa aleşilor locali la următorul plen al Consiliului Local Timişoara, care nu este exclus să aibă loc chiar de ziua Timişoarei, în 3 August.

„Domnul Aurel Gheorghe Ardeleanu s-a născut la 26.04.1936, în Timişoara. Ca studii, a urmat Şcoala Medie Tehnică de Construcţii din Timişoara. În anul 1963 a absolvit Facultatea de Arte Plastice Timişoara, iar în anul 1981 Institutul Naţional de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia muzeologie. A fost profesor de desen la liceul din Recaş, judeţul Timiş, conservator la Centrul Judeţean al Creaţiei Polulare Timiş, inspector de specialitate la Inspectoratul pentru Cultură Timiş al judeţului Timiş, şi, în paralel, profesor de sculptură la Şcoala de Arte din Timişoara.


În calitate de sculptor, este autorul a 51 de busturi în cadrul unui amplu proiect: Portretul, o lume, monumente si statui expuse în spaţii publice din ţară şi din străinătate, dintre acestea 22 pe raza oraşului Timişoara (6 în Parcul Bisericii Ortodoxe Române din Iosefin, 5 Aleea Personalităţilor, 3 Opera Română, 2 Parcul Rozelor, Regina Maria, Al. Mocioni, Colonel Virgil Economu, A.I.Cuza, I.Monoran, V.Birou),lor adăugându-se alte circa 50 de portrete aflate în colecţii particulare a unor personalităţi timişorene în viaţă din varii domenii: literatură, artă, ştiinţă, cultură, istorie, culte, etc. Domnia sa este singurul sculptor român care are o lucrare (bustul lui Lucian Blaga, la Estoril), expusă pe teritoriul public al Portugaliei şi este sculptorul primului bust dezvelit în memoria unui martir timişorean al Revoluţiei (L.Cismarik, Gătaia). A obţinut, în anul 2009, prestigiosul premiu I.L.Caragiale al Academiei Române, pentru piesa „Leoaica rănită”. Este autor a 4 piese reprezentate pe scenele unor teatre profesioniste din ţară (Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare). A constituit Asociaţia Artiştilor Plastici “ Romul Ladea” a Casei de Cultură a municipiului Timişoara al cărui membru de onoare este”, se arată în referatul proiectului postat pe site-ul Primăriei Timişoara. Aceeaşi distincţie o vor primi şi Decebal Anastastescu – inginer, Viorica Bălan – un reputat inginer chimist și coregraful Marcel Botscheller.

Sursă foto: Timişoara Express

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.