Direcția pentru Cultură NU dorește declasificarea Muzeului Banatului. Cum răspunde acuzațiilor președintelui...

Direcția pentru Cultură NU dorește declasificarea Muzeului Banatului. Cum răspunde acuzațiilor președintelui CJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Sorin Grindeanu a trimis săptămâna aceasta Corpul de control al Președintelui CJ Timiș să verifice situația de la Muzeul Banatului din Timișoara, ca urmare a problemelor semnalate de reprezentanții Direcției pentru Cultură Timiș.

Muzeul Banatului a fost declarat „muzeu de interes național” în luna mai a acestui an. Controlul efectuat de Direcția de Cultură a Județului Timiș în iunie a scos la iveală o serie de nereguli, cum ar fi depozitarea în spații improprii a exponatelor, infiltrații de apă și probleme cu inventarierea obiectelor descoperite. Ca urmare a controlului, instituția a fost amendată cu 10.000 de lei și s-a dispus verificarea corectitudinii documentației privind clasificarea ca muzeu de importanță națională a Muzeului Banatului.

„Eu pot fi de acord cu orice concluzie a Direcției de Cultură Timiș, inclusiv cu cea privind spațiile de depozitare, pentru care am găsit deja soluții – în clădirea Bastionului și spre Giroc – Chișoda.


Nu pot fi, însă, de acord cu o anumită parte a raportului lor, care se referă la o eventuală declasificare a muzeului de la cea de interes național. Eu cred că ar fi bine să treacă dincolo de pasiunile personale, pentru că fac rău orașului și județului. Au existat eforturi serioase pentru ca atât Muzeul Banatului, cât și Muzeul de Artă să intre în categoria celor de interes național și ar fi mare păcat să pierdem acest titlu”, a declarat zilele trecute Sorin Grindeanu, președintele CJT.

1. depozit muzeul banatului (5)

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș transmite faptul că nu a inițiat niciun demers pentru declasificarea Muzeului Banatului și nici nu și-a manifestat intenția de a face acest lucru, considerând un astfel de demers total inoportun. Declarațiile reprezentanților instituției sunt legate strict de conținutul dosarului de clasificare înaintat de Muzeul Banatului, Ministerului Culturii.

„Dosarul prin care se solicita clasarea Muzeului Banatului nu a ajuns, înainte de a fi depus, așa cum cere legea, și pe la Direcția pentru Cultură Timiș. Așa se face că noi ne-am exprimat dorința de a verifica conținutul acestuia. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu a inițiat vreun demers de declasificare a Muzeului Național al Banatului și nici nu consideră oportun un astfel de demers. Repet, solicitările noastre se referă doar la verificarea unor date. Sperăm ca în curând această situație să fie clarificată de către conducerea Muzeului Național al Banatului”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.