Variantă de vacanță pentru românii din vestul țării: Zlatibor, stațiunea din Serbia...

Variantă de vacanță pentru românii din vestul țării: Zlatibor, stațiunea din Serbia cu o istorie de peste 250 de ani în turism FOTO

0
DISTRIBUIȚI

8. zlatibor

Staţiunea Zlatibor este considerată, nu fără temei, o perlă a turismului sârbesc, căci este situată într-o regiune extrem de pitorească, într-o zonă de podiş din vestul Serbiei, la o mie de metri altitudine, cam la jumătatea distanţei dintre Belgrad şi Marea Adriatică, fiind dotată cu amenajări atât pentru sezonul estival cât şi pentru sporturile de iarnă.

Primii turişti au fost menţionaţi la Zlatibor încă din anul 1750, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea era o staţiune de lux în mare vogă, turismul începând să se dezvolte mai ales după 1893, când localitatea a fost vizitată de regele Aleksandar Obrenovic. O cişmea construită la dorinţa regelui poate fi văzută şi astăzi la Zlatibor. În prezent, staţiunea este pregătită să primească peste 250.000 de turişti pe sezon, asigurând 20.000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile sau case, şi e tot mai îndrăgită de bănăţeni, atât datorită peisajului superb şi a climei blânde, cât şi pentru gama foarte generoasă de oferte turistice sau posibilităţi de tratament.

Clima blândă, unde curenţii continentali se întâlnesc cu cei mediteraneeni, aerul curat, presiunea atmosferică şi soarele care scaldă aşezarea în cea mai mare parte a zilei fac ca aceasta să fie o staţiune balneoclimaterică ideală atât pentru cei cu probeme cardiace sau de tensiune, cât şi pentru sportivi, care beneficiază aici de condiţii excelente antrenamente. Sunt amenajate terenuri de fotbal, baschet, volei, handbal şi tenis, săli de fitness, sunt organizate cursuri de zbor cu parapanta, jocuri de paintball, antrenamente de echitaţie şi plimbări cu trăsura iar numeroasele vârfuri din zonă se pretează pentru alpinism.

Sunt amenajate trasee turistice deosebite, peste o sută de kilometri de piste pentru biciclete iar centrul de ski Tornik, aflat la nouă kilometri de Zlatibor, cu şapte kilometri de pârtii de schi dotate cu schi lift şi tunuri de zăpadă,funcţionează şi în timpul verii. Cei care doresc să stea la plajă au la dispoziţie bazine exterioare şi mai multe ştranduri. Bucătăria tradiţională atrage, la randul ei, numeroşi turişti, care se bucură de cunoscuta ospitalitate sârbească. Se practică, de asemenea, şi un turism de afaceri, de-a lungul întregului an fiind organizate numeroase congrese şi seminarii.

7. zlatibor

Recent a fost amenajat „Avantura Park”, un parc pentru adulţi şi copii care au vârsta peste cinci ani. Parcul, care se întinde pe o suprafaţă de patru hectare, este amenajat pe patru nivele, după toate standardele UE privind siguranţa, şi este cel mai mare parc de aventuri din Balcani. La începutul lunii august va fi dat în folosinţă şi „Dino Park”, un parc al dinozaurilor, cu 30 de exemplare reconstituite în mărime naturală şi un patinoar artificial deschis tot anul. Nu departe de Zlatibor, la Čajetina, se află cea mai mare telegondolă din zonă, al cărei traseu de aproape nouă kilometri se parcurge în aproximativ 25 de minute. Alte puncte de atracţie sunt muzeul „Staro Selo” (Satul Vechi) din Sirogojno, mănăstirea Uvac din satul Stublo, vechi biserici de lemn, case memoriale, satele pline de originalitate construite de faimosul regizor Emil Kusturica şi numeroase monumente ale naturii.

Pentru turişti sunt organizate, de asemenea, numeroase manifestări culturale din cele mai atractive: concerte pe scena de vară din piaţa centrală a staţiunii, susţinute de artişti din Serbia şi din zonele limitrofe, spectacole de teatru, seri literare, creaţii populare, festivaluri tradiţionale precum „Rachiada”, în cursul lunii iulie, o seară cu muzică specifică zonei, târgul de mezeluri uscate, adunarea vânătorilor sau cea a trompetiştilor.


Turiştii români, care reprezintă aproximativ 40% din totalul vizitatorilor, beneficiază de reduceri substanţiale la mai multe hoteluri din staţiune.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.