Cine sunt timișorenii care au produs cel mai frumos film despre Delta...

Cine sunt timișorenii care au produs cel mai frumos film despre Delta Dunării, paradisul (aproape) pierdut VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Delta DunariiUn foarte interesant film documentar realizat de o echipă din Timișoara și care promovează frumusețile și bogăția naturală a Deltei Dunării, va fi difuzat sâmbătă 27 august, pe TVR1 și TVR HD, de la ora 14,30.

Filmul documentar este realizat exclusiv de timișoreni. Producatorul este Dan Rațiu (Mediana Communication), care și regizează producția, alături de talentata Ioana Dorobanțu, iar imaginea e asumată de Cristian Ilea și Rafael Vasilcin. Montajul îi aparține lui Constantin Buță, și el timișorean, cărora li s-au adăugat Mihai Pătrașcu (imagine) și Electric Brother (muzica).

„Filmul face parte din campania de informare și conștientizare cu privire la protejarea biodiversității Rezervației Biosferei Delta Dunării, un proiect inițiat de Asociația Salvați Dunărea și Delta, implementat, în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012”, informează Ioana Dorobanțu.

Campania a încercat să tragă un semnal de alarmă vizavi de situația actuală a Deltei și să responsabilizeze pe cei care pun în pericol sau sub presiune această zonă unică, în care biodiversitatea este tot mai amenițată de prezența omului.

Filmul documentar este rezultatul a peste 200 de zile lungi de filmare, în cele patru anotimpuri ale anului, în care echipa de filmare, fie ploaie, fie ninsoare, fie arșiță, a urmărit îndeaproape viața sălbatică din Deltă, în dinamica ei, dar și al lungilor discuții purtate cu experți de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării și de la Societatea Ornitologică Română, cu locuitori ai Deltei, cu formatori de opinie (precum Ivan Patzaichin, Charlie Ottley etc.), cu operatori de turism, toate acestea alcatuind o radiografiere amplă a situației actuale din Delta Dunării.


Pe langa filmul documentar, echipa din Timisoara a mai realizat si o serie de 65 de scurte documentare, parte din aceeași campanie de conștientizare, care prezintă toate speciile importante, din cele 5.380 de specii de floră şi faună ale Deltei.

Pescărușul cu cap negru, stârcul galben, pelicanul creț, codalbul, comoranul mare, rata sulițar, egretele de stuf, gâsca cu gât roșu, si multe alte specii de floră si faună sunt vedetele acestor minidocumentare care ne aduc foarte aproape de viața acestor locuitori ai Deltei, dar și de pericolele care le amenință existența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.