Finanţarea germană pentru modernizarea liceelor Lenau şi Loga, RETRASĂ. Primăria Timişoara trebuie...

Finanţarea germană pentru modernizarea liceelor Lenau şi Loga, RETRASĂ. Primăria Timişoara trebuie să suporte cheltuielile pentru finalizarea proiectelor. De câţi bani e nevoie

0
DISTRIBUIȚI

liceul lenau renovat (6)

Primăria Timişoara a rămas fără finanţarea de la Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW pentru lucrările de reabilitare a clădirilor în care funcţionează două licee de tradiţie din oraş: Lenau şi Loga. Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus spre aprobare în primul plen al Consiliului Local Timişoara, municipalitatea are nevoie de peste 2,6 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor, după ce finanţarea germană a fost retrasă. Banii urmează să fie suportaţi din bugetul local al Timişoarei, dacă aleşii locali vor fi de acord.

Ce lucrări mai sunt de făcut la Loga şi Lenau

În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că Timişoara, în baza cooperării financiare dintre Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW şi România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a beneficiat de fonduri pentru lucrările de reabilitare a celor două şcoli, care au contracte de lucrări în derulare.

Însă, printr-o adresă din 11 martie 2016, finanţatorul german KfW „a decis retragerea finanţării pentru proiectele în derulare şi restituirea fondurilor neutilizate din conturile aferente programului până la sfârşitul lunii martie 2016 şi închiderea acestor conturi”.


La 31 martie 2016 au fost restituite sumele neutilizate din conturile de împrumut şi grant şi conturile au fost închise. Ministerul Finanţelor Publice face precizarea că „finanţarea pentru finalizarea lucrărilor care au contracte în derulare, pentru care este necesară acoperirea diferenţei de costuri pentru lucrările executate şi plătite, cât şi pentru cele rămase de executat, cade în sarcina Municipiului Timişoara”.

Primăria Timişoara a luat un împrumut de 950.000 euro pentru reabilitarea celor două licee, în cadrul programului încheiat cu KfW de „reabilitare a monumentelor istorice din cartierele istorice” ale oraşului, 700.000 euro fiind suma aprobată pentru Liceul Lenau şi 250.000 euro pentru Liceul Loga. Până în acest moment au fost plătite, din fondurile alocate de KfW, lucrări în valoare de 1,2 milioane lei, iar restul sumei va fi suportată din bugetul Primăriei Timişoara. De asemenea, mai este nevoie şi de 7.470 lei pentru auditarea programului KfW.

Potrivit proiectului de hotărâre, la Liceul Loga mai este nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor de refacere a învelitoarei şarpante de pe acoperiş, iar la Liceul Lenau pentru lucrările exterioare de reabilitare a clădirii şi a spaţiilor adiacente clădirii.

Banii primiţi cu împrumut de la Banca de Dezvoltare a Germaniei ar fi trebuit înapoiaţi în termen de 30 ani, cu o perioadă de graţie de zece ani şi o dobândă de 2%. Acordul cu KfW a fost semnat la sfârşitul anului 2009, pentru un împrumut de trei milioane de euro şi o contribuţie financiară de două milioane de euro pentru reabilitarea cartierelor istorice ale Timişoarei.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au putut fi contactaţi pentru a explica de ce a fost retrasă finanţarea germană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.