Pădurile introduse recent de guvern în patrimoniul UNESCO, aproape în TOTALITATE în...

Pădurile introduse recent de guvern în patrimoniul UNESCO, aproape în TOTALITATE în Banat. Vezi despre ce zone este vorba

0
DISTRIBUIȚI

tinutul padurenilorPădurile virgine de fag introduse de Guvernul Cioloş în Patrimoniul UNESCO sunt aproape în totalitate din zona Banatului. Conform cifrelor, 92% din ele, adică 60.000 de hectare din cele 65.000, sunt în județul Caraș-Severin.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a comunicat, săptămâna trecută, că 65.000 de hectare de păduri virgine şi seculare de fag din România au fost înscrise, în 2016, ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea „Păduri virgine de fag din Carpaţi şi Germania”. Este vorba despre opt situri, nominalizate de MMAP, dintre care cea mai mare întindere o au acelea din judeţul Caraş-Severin: 1.


Domogled – Valea Cernei, 51.463,39 ha; 2. Cheile Nerei-Beuşniţa, 5962,53 ha; 3. Izvoarele Nerei, 2495,51 ha; 4. Cozia, 2407,88 ha; 5. Strâmbu-Băiuţi, 713,06 ha; 6. Groşii Ţibleşului, 563,51 ha; 7. Codrul Secular Sinca, 445.55 ha; 8, Codrul Secular Slătioara, 429,36 ha.

S-a ajuns aici în urma numeroaselor petiţii online care cereau salvarea pădurilor virgine din România, petiții care îi aveau ca destinbatari pe oficialii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). „Guvernul României, precizează Departamentul de Comunicare al MMAP, nu a ignorat studiul care vorbește despre oportunitatea de a avea pe teritoriul țării noastre cele mai multe păduri virgine din Europa. Exact opusul este adevărat! MMAP a finalizat deja o legislație fermă pentru inventarierea și punerea sub protecție a tuturor pădurilor virgine din România. Țara noastră va avea în scurtă vreme (circa 6 luni) un Catalog Național al Pădurilor Virgine – primul instrument real și capabil inițiat vreodată de Ministerul Mediului pentru ocrotirea strictă a pădurilor virgine din țara noastră și pentru identificarea de noi suprafețe de acest tip. Odată incluse în Catalog, aceste păduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protecție, cu excepția eventualelor cazuri de siguranță sau securitate națională”, transmit guvernanții.

Totodată, actuala conducere MMAP a decis, în premieră în România, sa dea posibilitatea implicării în procesul de documentare și constituire a catalogului pădurilor virgine și organizațiilor non-guvernamentale, administratorilor de păduri, administratorilor de arii protejate, instituțiilor de cercetare ori educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.