Polițiști de frontieră, protectorii unei rețele de trafic cu migranți, ridicați într-o...

Polițiști de frontieră, protectorii unei rețele de trafic cu migranți, ridicați într-o operațiune DIICOT. Vezi ce curiozitate a avut un subcomisar GALERIE FOTO UPDATE 3 Decizia procurorului

2
DISTRIBUIȚI

sergiu marza diicot 3

 

O rețea de traficanți de migranți, care beneficia de protecția unor polițiști de frontieră care ar fi trebuit să se ocupe chiar de combaterea acestui fenomen, a fost anihilată, în această dimineață, în urma unei operațiuni a DIICOT Timișoara. Echipe ale Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și ale DGA au descins în paralel la mai multe adrese din Arad pentru a-i ridica pe suspecți.

Investigațiile începute de polițiștii de frontieră timișoreni au scos la iveală faptul că rețeaua era extrem de bine organizată și era coordonată de la mii de kilometri de un cetățean israelian din Palestina. Acesta era cel care se ocupa de racolarea transfugilor afro-asiatici, care veneau din Turcia prin Bulgaria în România. De aici erau preluați de un turc care se ocupa de organizarea transportului migranților ajunși în țara noastră și de racolarea altora din centrele pentru refugiați. Acesta era cel care împreună cu mai mulți români se ocupa de transportarea lor cu mașini la Arad. De aici, o femeie era cea care se ocupa de trecerea transfugilor în Ungaria și de mai aici în vestul Europei, în special în Germania. Aceasta a închiriat chiar o casă unde erau cazați ”clienții” până erau duși de călăuze cu mașinile peste graniță.

Gruparea beneficia de sprijinul a doi polițiști de frontieră – subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere în cadrul Poliției de Frontieră Arad și Traian Ciul, la momentul investigațiilor agent tot la IJPF Arad. Aceștia erau cei care făceau pe antemergătorii mașinilor care transportau migranți și asigurau trecerea lor peste graniță în Ungaria. Chiar dacă ancheta DIICOT a început în 2011, investigațiile au fost oprite pentru că femeia și complicii au fost prinși în Ungaria cu un grup de migranți și condamnați. Nu de puțin timp s-au întors în țară, după ce au fost eliberați pentru că și-au ispășit pedeapsa.

Când anchetatorii au descins la locuința lui Mârza, acesta a avut curiozitatea să afle numele celor de la Poliția de Frontieră și DGA care au venit să-i percheziționeze apartamentul. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Suspecții au fost aduși unul câte unul la sediul DIICOT Timișoara pentru audieri.


Aceștia au negat că ar avea vreo legătură cu scoaterea migranților din țară. Traian Ciul, fostul agent de la Poliția de Frontieră, a recunoscut că a lucrat cu Mârza, dar a negat că ar fi protejat rețeaua.

UPDATE 2 Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara ”în cauză, există suspiciunea ca activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional au fost favorizate şi sprijinite de către lucrători de poliţie, respectiv un ofiţer de poliţie de frontiera şi un fost agent de poliţie de frontieră din cadrul S.T.P.F. Arad, precum şi un lucrător din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad. Documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timiş”. Ofițerul de la DGA a fost adus la audieri de colegii săi de la structura anticorupție, în timp ce polițiștii de frontieră arădeni, suspecți în dosar, au fost escortați de colegii lor din Timișoara.

UPDATE 3 În urma audierilor, procurorul de caz a decis ca subcomisarul Mârza și al fostului agent Ciul să fie cercetați penal în stare de libertate sub control judiciar. Ofițerul DGA, Silviu Popescu, a fost audiat după ce anchetatorii au stabilit că polițistul a închiriat o casă unuia dintre membrii rețelei, iar acolo au fost adăpostiți migranți. După ce a dat declarații, Popescu a plecat fără a fi pus sub acuzare.

2 COMENTARII

  1. Bai frate, dacă nici astea nu îs fapte grave,atunci ce procuror te poți numi sa ii lași liberi pe acești indivizi???
    Ce mai cauti în procuratura, domnule?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.