Reacţia preşedintelui CJ Timiş, după petrecerea organizată în Sala Barocă a Muzeului...

Reacţia preşedintelui CJ Timiş, după petrecerea organizată în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara. Ce măsură a luat UPDATE Ce spune conducerea Muzeului de Artă

0
DISTRIBUIȚI
muzeul de arta
Chef în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara.

Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a reacţionat, pe Facebook, după ce presa locală a scris despre un chef în toată regula organizat în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara, în această săptămână. Astfel, Sorin Grindeanu aminteşte faptul că, încă de anul trecut, printr-o hotărâre a CJ Timiş, Sala Barocă a muzeului din Piaţa Unirii poate fi închiriată pentru diverse evenimente.

Cât costă închirierea Sălii Baroce pentru evenimente private

Prin urmare, cei care doresc să organizeze „evenimente corporatiste şi mondene în decorul fastuos al Sălii Baroce (100 locuri): conferinţe, prezentări, lansări de produse, serate”, o pot face în schimbul sumei de 2.500 lei pe eveniment, scrie pe site-ul Muzeului de Artă din Timişoara. Închirierea holului mare mai costă 300 lei pe eveniment, catering-ul – 200 lei, închirierea subsolului – 50 lei/oră, iar scaunele şi staţia de amplificare încă 200 lei.

Sorin Grindeanu spune că a solicitat un raport după petrecerea privată organizată la Muzeul de Artă, iar în perioada următoare va decide dacă sălile Palatului Baroc vor mai fi închiriate pentru evenimente care nu sunt culturale şi artistice.

„După cum se știe, există, de anul trecut, o hotărâre a CJT prin care Sala Baroc a muzeului poate fi închiriată pentru diverse evenimente, iar responsabilitatea încheierii și urmăririi contractelor aparține conducerii muzeului. Consider că e mult mai importantă protejarea clădirii istorice care găzduiește Muzeul de Artă Timișoara, chiar dacă aceasta ar însemna anularea unor potențiale venituri. Am solicitat deja compartimentelor de specialitate un raport, iar în perioada imediat următoare vom analiza și vom decide dacă mai este cazul să permitem închirierea sălilor Palatului Baroc pentru diverse evenimente, altele decât cele culturale și artistice”, a explicat preşedintele CJ Timiş, pe reţeaua de socializare.

Sala Barocă datează din anul 1754, când Palatul Baroc a fost amenajat ca reşedinţă pentru Guvernatorul civil al Banatului, contele Vilana Perlas.

UPDATE Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Muzeului de Artă vin cu precizări despre evenimentul privat organizat în Sala Barocă.


Astfel, conducerea instituţiei spune că informaţiile apărute în spaţiul public sunt „eronate”. Asta pentru că petrecerea s-ar fi desfăşurat „în deplină legalitate, iar patrimoniul muzeului nu a fost prejudiciat sub nicio formă și nu s-au încălcat normele de conservare a patrimoniului”.

Muzeul de Artă transmite că Sala Barocă poate fi închiriată persoanelor fizice în schimbul sumei de 4.000 lei/eveniment, la care se adaugă şi alte cheltuieli, în baza hotărârii de consiliu judeţean aprobată anul trecut. În ceea ce priveşte evenimentul privat din urmă cu două seri, instituţia spune că a fost aprobat în baza acestei hotărâri, fiind închiriată Sala Barocă şi holul mare pentru „desfăşurarea unei recepţii inspirate din tematica filmului „The Great Gatsby”. Partea contractantă a respectat toate prevederile înscrise în contractul încheiat cu Muzeul de Artă Timișoara. Evenimentul a fost onorat de personalități marcante, artiști, oameni de afaceri, antreprenori, medici, farmaciști”.

Reprezentanţii muzeului mai transmit că evenimentul a fost supravegheat pe toată durata desfăşurării lui de muzeograful de serviciu, de doi supraveghetori şi de doi agenţi de pază din partea Direcției de Prestări Servicii Timiș și de organizatori. „În sala barocă nu s-a intrat cu mâncare și nici cu băuturi, iar tortul, alături de care s-au fotografiat sărbătoritul și invitații, a fost o machetă. În incinta instituției nu s-a utilizat foc deschis în nici o împrejurare, nu s-au folosit lumânări, artificii, sfeșnice, torțe ori alte obiecte cu foc deschis; lumânările folosite ca elemente de decor au fost pe bază de baterii. În incinta muzeului nu s-a fumat, iar țigara electronică ce apare în materialul video de prezentare a fost folosită exclusiv pentru realizarea cadrelor de montaj ale videoclipului, pentru a recrea atmosfera specifică anilor ’20”, explică reprezentanţii muzeului din Piaţa Unirii.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că astfel de evenimente private se desfășoară în mod curent în marile muzee din lume, precum sălile de patrimoniu ale Palatului Belvedere și ale Muzeului Schonbrunn din Viena, de exemplu. „Muzeul de Artă Timișoara respinge acuzațiile, insultele și defăimarea create prin răspândirea de informații false și rămâne în continuare o instituție deschisă către marele public în conformitate cu Legea Muzeelor și Colecțiilor Publice nr. 311 din 2003 și a bunelor practici europene contemporane”, conchid reprezentanţii instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.