Specialistul endocrinolog Dana Stoian ne învaţă ce să mâncăm şi ce să...

Specialistul endocrinolog Dana Stoian ne învaţă ce să mâncăm şi ce să evităm în cazul în care avem probleme cu tiroida. De ce e bine să ne relaxăm

0
DISTRIBUIȚI

dana stoian pressalert live timisoara

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni endocrine este tiroidita autoimună. În această boală, sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, pe care o percepe ca fiind un ţesut străin, şi poate evolua spre hipotiroidism, adică micşorarea secreţiei de hormoni tiroidieni. Specialistul endocrinolog Dana Stoian ne învaţă ce să mâncăm şi ce să evităm astfel încât să menţinem stabil hipotiroidismul pe o perioadă lungă de timp.

Grăsimile, prietenele sistemului endocrin

Principalele simptome ale bolii tiroidiene autoimune sunt oboseala şi senzaţia de minte înceţoşată. Însă, doctorul timişorean spune că acestea pot fi controlate dacă sunt reduse sau eliminate cofeina şi zahărul, dacă este scăzută proporţia de carbohidraţi din grâne şi dacă este crescut consumul de legume verzi. De asemenea, este recomandat să consumaţi cât mai multe proteine, care transportă hormonii tiroidieni către toate ţesuturile şi structurile corpului, în special unt de arahide, quinoa, carne de la animale şi păsări crescute în gospodării, hrănite cu iarbă şi fân, ouă şi peşte de captură. Însă trebuie să evitaţi preparatele din soia.

Specialistul timişorean Dana Stoian spune că „grăsimile sunt „prietenele” sistemului endocrin”. Printre grăsimile naturale, sănătoase, sunt recomandate uleiul de măsline presat la rece, avocado, seminţe de floarea soarelui, peşte, nuci, unturi vegetale, brânzeturi grase naturale, lapte şi preparate din lapte de cocos. Nu trebuie să uitaţi nici să creşteţi aportul de nutrienţi. Deficienţele nutriţionale nu determină hipotiroidismul, dar agravează simptomele.


Astfel, fructele de mare sau algele marine pot fi folosite ca surse de iod primare, iar ouăle, sparanghelul, ciupercile, spanacul, seminţele de susan, dovlecel şi ustoroi ca surse de iod secundare. Carnea crudă de peşte reprezintă o sursă de vitamina D, iar acizii Omega 3 provin din peşte, produse animale organice, hrănite cu iarbă, semințe de floarea soarelui, alune. Acizii Omega 3 determină stimularea funcției imune și controlul creșterii celulare.

fructe-si-legume

Medicul timişorean avertizează asupra faptului că este bine să eliminaţi sursele de gluten, pentru că în cazul pacienților cu boala tiroidiană autoimună, consumul de gluten poate accelera atacul autoimun asupra tiroidei. Nici broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, piersicile, arahidele, ridichile și boabele de soia nu sunt recomandate pentru că pot interfera cu funcția tiroidiană. În schimb, este bine să utilizaţi glutation, un antioxidant puternic care întăreşte sistemul imun.

Sursele alimentare de glutation sunt: avocado, usturoi, sparanghel, spanac, piersici, grapefruit, fresh de fructe, ouă crude sau minim preparate termic, precum şi alimentele colorate natural. Pentru a vă proteja organismul, este recomandat să limitaţi expunerea la toxine şi să cumpăraţi produse organice, să filtraţi apa şi să evitaţi produsele alimentare preambalate.

Specialistul endocrinolog Dana Stoian vă recomandă şi să cercetaţi intoleranţele alimentare, să vă evaluaţi funcţia digestivă, pentru că 20% din funcționalitatea tiroidiană este dependentă de un aport suficient de bacterii intestinale sănătoase, să trataţi inflamaţiile ascunse şi să evaluaţi funcţia suprarenaliană.

„Identificați și evaluați stresorii dumneavoastră. Practicați relaxarea. Tiroida este o glandă extrem de sensibilă la stres și mai ales reactivă la stres. Cereți protecție tiroidiană.
În cazul examinărilor radiologice: radiografii, tomografii computerizate, intervenții minim invazive ghidate prin raze X, cereți protecție tiroidiană, deoarece tiroida este foarte sensibilă la expunerea la radiații”, spune medicul Dana Stoian.

Specialistul endocrinolog Dana Stoian poate fi găsit AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.