Sute de soldaţi, armament, dar și blindate în Piața Libertății, la sărbătorirea...

Sute de soldaţi, armament, dar și blindate în Piața Libertății, la sărbătorirea a 100 ani de la înfiinţarea Brigăzii 18 Infanterie „Banat” FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

brigada 18 infanterie banat armata militari (8)

Piaţa Libertăţii a fost, astăzi, luată cu asalt de sute de soldaţi, care au participat la o serie de manifestări dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, continuatoarea tradiţiilor militare ale Diviziei 18 Infanterie. Astfel, timişorenii care au avut drum, între orele 11.00 – 12.30, prin centrul oraşului au putut să se fotografieze cu militarii, să urmărească o defilare a acestora, dar şi să admire tancuri, tab-uri sau tunuri. De asemenea, participanţii la acţiune au asistat şi la o ceremonie de decorare a Drapelului de luptă al unității, la exerciții de tip „Drill Team“ de mânuire a armamentului, spectacole de fanfară și muzică populară și au putut vizita Sala tradițiilor militare ale Brigăzii 18 Infanterie „Banat“, care a fost inaugurată astăzi.

brigada 18 infanterie banat armata militari (4)

Printre cei care au participat la manifestări s-au numărat şi Adrian Tonea, locţiitorul şefului de Stat Major, precum şi mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, care a dezvăluit faptul că a fost ostaş în Divizia 18 Infanterie. „Prin anii ’70 – ’80, am fost şi eu sub drapel în această divizie. Aici am depus primul meu jurământ în viaţă, jurământ pe care l-am depus sub tricolor. Am avut apoi şansa de a mai depune încă câteva jurăminte în viaţa mea, atunci când am terminat Facultatea de Teologie, când am fost hirotonit preot, dar primul meu jurământ a fost în această divizie, la o unitate militară din Lugoj, deşi prima dată am fost încorporat într-o unitate militară de aici. Întorcându-mă ca şi mitropolit, m-am bucurat să mă întâlnesc cu foşti colegi. M-am simţit azi din nou militar, dar de data aceasta, fără puşcă la umăr, ci cu icoana maicii domnului la piept”, a povestit cu ochii în lacrimi mitropolitul Banatului.

Divizia 18 Infanterie a fost înfiinţată la data de 1 august 1916, prin Înalt Decret al Ministerului de Război, comandată de generalul-maior Alexandru Referendaru.


În perioada august – noiembrie 1919, Divizia 18 Infanterie a participat la operaţiuni în cadrul Grupului Central al Armatei a 3-a, iar din mai 1919, la Operaţia de acoperire pe Tisa, constituind Grupul de Sud. Divizia a participat, în august 1944, şi la luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord şi Cehoslovaciei.

brigada 18 infanterie banat armata militari (3)

Între anii 2012 – 2013, Brigada 18 Infanterie a participat la o misiune în teatrul de operaţii Afganistan. De asemenea, militarii au intervenit, de fiecare dată când au fost solicitaţi, la inundaţiile care au avut loc în judeţul Timiş pentru salvarea oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.