Timişorenii de la JazzyBIT cântă la redeschiderea unei sinagogi celebre în Europa....

Timişorenii de la JazzyBIT cântă la redeschiderea unei sinagogi celebre în Europa. Vezi când va avea loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI
Muzicienii de la Jazzybit vor susţine un concert extraordinar la redeschiderea unei sinagogi celebre în Europa
Muzicienii de la Jazzybit vor susţine un concert extraordinar la redeschiderea unei sinagogi celebre în Europa

Muzicienii timişoreni care alcătuiesc formaţia JazzyBIT vor susţine un concert extraordinar cu ocazia redeschiderii celei de-a treia sinagogi, ca mărime, din europa, sinagoga Zion din Oradea.

Istoria oraşului Oradea este strâns legată de prezenţa comunităţii evreieşti pe aceste meleaguri, care au contribuit la dezvoltarea și aspectul orașului.


Sinagoga Neologă Sion a fost construită, pe malul Crişului Repede, de comunitatea evreiască neologă, apărută în urma scindării, în 1870, a comunităţii evreieşti din Oradea, în comunitatea ortodoxă şi cea congresistă, care a primit ulterior numele de comunitatea neologă. Proiectul sinagogii a fost realizat de inginerul-şef al oraşului, David Busch, un proiect al unei clădiri eclectice, cu influenţe orientale maure, influenţat fiind de noile teorii din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, care accentuau originile orientale ale poporului evreu. Acesta l-a însărcinat cu executarea lucrării pe renumitul arhitect al oraşului, Kálmán Rimanóczy sr.

Evenimentul va avea loc sâmbătă 10 septembrie, de la ora 20.00.

Trupa JazzyBIT are un „palmares” impresionant raportat la tinerețea grupului, cu participări multiple la festivaluri din România, cum ar fi Gărâna Jazz Festival (de 3 ori in 4 ani), Untold Festival 2016, Green Hours Jazz Festival, JazzTM, Timișoara Jazz Festival sau Alba Jazz, dar și concerte prin Europa în Italia, Austria sau Ungaria.

Formaţia timişoreană a lansat la începutul acestui an, cel de-al doilea album „Horizon“. Trupa compusă din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe) a optat să înregistreze acest material disografic în Budapesta, la renumitul studio SuperSize Recording, unde au avut parte de condiţii excelente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.