Lecții „altfel” despre vulcani și dinozauri în geoparcul din Țara Hațegului. Vezi...

Lecții „altfel” despre vulcani și dinozauri în geoparcul din Țara Hațegului. Vezi când are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

slider_tm_pischia_vulcanii_noroiosi_4Bănățenii care doresc să afle ce este un vulcan, cum erupe sau care este legătura dintre vulcani și dinozaurii de pe fosta insulă a Hațegului o pot face de Ziua Vulcanilor, pe 24 august, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Acesta este un Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București. Pe tot parcursul zilei de 24 august, Casa Vulcanilor și Livada Senzorială din comuna hunedoreană Densuș îi așteaptă pe turiști cu un nou stil de vizitare, care face apel al imaginație și simțuri.

Pe 24 august, în anul 79, a erupt Vezuviul, erupție care a rămas, până azi, cea mai celebră din istorie.


Orașele antice Pompeii și Herculaneum au fost complet distruse. Sub stratul gros de lavă și de cenușă vulcanică, arheologii au descoperit că pot cerceta, perfect conservată, viața din acele timpuri.

În România, cei mai spectaculoși vulcani sunt cei noroioși din Buzău. Puțină lume știe însă că aceștia au „frați” mai mici în Timiș. ei sunt localizați la aproximativ 25 de km de Timișoara între satele Fibiș și Seceani, la Forocici, comuna Pișchia. ”Pozitionarea localității Pișchia pe linia de faliere Est-Vest, care desparte masivul Poiana Ruscă de dealurile Lipovei, a determinat apariția unor vulcani noroiosi la ieşirea din localitatea Pişchia către Fibiş. Aceştia se prezintă sub forma unor ochiuri de apă clocotită într-un crater unic, ce nu poate trece neobservat în păşunea netedă. Pe timp de ploaie, craterul se umple cu apă, iar atunci vulcanii devin spectaculoşi. Pe vremuri, localnicii din Pişchia si din Seceani veneau aici să se vindece de reumatism. Vulcanii noroioşi de la Pişchia sunt unici în Câmpia de Vest, subliniind potențialul turistic al regiunii”, informează portalul banatour.eu.

Oamenii locului cred că apa care iese din gurile de vulcani e tămâduitoare. E rece și face bulbuci din cauza emanațiilor de dioxid de carbon. ”Bunicii noștri când se aduna apa de ploaie, cei bolnavi de reumatism mergeau și se scăldau cu picioarele ori cu brațele în nămol și le trecea durerea”, spun ciobanii locului.

Sursa foto: banatour.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.