Câți copaci s-au tăiat și câți s-au plantat în Timișoara în primul...

Câți copaci s-au tăiat și câți s-au plantat în Timișoara în primul mandat al administrației Robu

0
DISTRIBUIȚI

copaci taiati strada astrilor (14)

Primăria Timișoara continuă să se laude cu numărul de copaci plantați pe proiectele din anii trecuți în timp ce un document făcut public de un fost consilier local demonstrează contrariul celor precizate de edili. Recent, pentru a îndulci scandalul, Primăria a populat cu copaci Piața Libertății după modelul palmerilor. Opt arbori înalți de peste doi metri au fost plantați în ghivece pe lateralul Pieței Libertății, înspre sediul PNȚCD.

Reamintim că primarul Nicolae Robu s-a lăudat că în primul său mandat a plantat mai mulți copaci decât cei pe care i-a tăiat. acesta susține că ar fi plantat 10.000 de arbori, însă funcționarii publici din Primărie îl contrazic.strada astrilor defrisare copaci taiati timisoara 5

Fostul consilier local Flavius Boncea a făcut public un document în care un cetățean cere lămuriri municipalității exact în acest sens.


”Prin raportul anual al primarului se comunică și nr. de arbori plantați (atribuiți asociațiilor de proprietari) pe raza municipiului Timișoara precum și locațiile acestora. În perioada 2012 – 2016, prin grija Direcției de Mediu s-au plantat un nr. total de 7.842 de arbori. (…) În perioada 2012 – 2016 s-au defrișat un nr. total de 9.098 arbori (…)”, se arată în documentul asumat de șeful Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara, Adrian Bere, cu care se răspunde solicitării primite în baza Legii 544.

În mod curios, joi, Primăria Timișoara a transmis o ”clarificare” potrivit căreia ”pe lângă cei 7.842 de arbori plantaţi, Primăria Timişoara a mai plantat un număr de 3.175 arbori prin Direcţia Dezvoltare şi Direcţia Tehnică în aceeaşi perioadă. În plus, aproximativ 1.000 de arbori s-au mai plantat în prima jumătate a anului 2016 prin Direcţia de Mediu. La aceştia se mai adaugă un număr de 13.550 puieţi de arbori în perdeaua forestieră. De asemenea, menţionăm că pe parcursul anului 2013 s-au mai plantat 110.880 de butaşi de salcie energetică în zona Calea Buziaşului”. Specialiștii din primărie explică și de ce au fost defrișați aproape 10.000 arbori: ”în marea lor majoritate este vorba despre arbori de diverse dimensiuni, inclusiv cu diametrul de 10 centimetri, depreciaţi din punct de vedere fito-sanitar, uscaţi, crescuţi spontan, în special pe terenuri virane, îmbătrâniţi, rupţi în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile”.

Reamintim că așa au dispărut copacii din sensul giratoriu din Piața Bălcescu, pomii din Piața Libertății, pomi fructiferi înfloriți din anumite cartiere, sau cireși care tocmai rodiseră și li se coceau fructele, situații despre care PRESSALERT.ro a relatat pe larg de-a lungul timpului.