EXCLUSIV Primarul Robu, licitație și contract ILEGALE pentru un spațiu comercial din...

EXCLUSIV Primarul Robu, licitație și contract ILEGALE pentru un spațiu comercial din centrul Timișoarei, ajuns la unul dintre oamenii săi de încredere. Vezi cum a fost siluită legea în mod repetat

1
DISTRIBUIȚI

nicolae robu maini (2)

Curtea de Conturi a descoperit, în urma controlului efectuat la Primăria Timișoara că încălcarea legii este regulă atunci când este vorba de protejarea intereselor oamenilor apropiați de primarul Nicolae Robu. Auditorii au verificat modul în care a fost prelungit contractul de închiriere pentru un spația de 105,5 mp situat la parterul imobilului cu numărul 2 de pe strada Alba Iulia, aflată în zona zero a Timișoarei. Spațiul a fost închiriat, în februarie 2014, în urma unei licitații publice, către firma Sodrast SRL urmând să expire în 23 aprilie 2017. Întâmplător, cel care apărea ca administrator al acestei societăți, înainte să intre în administrația orașului, este Sorin Drăgoi, fostul city-manager și cel pe care Nicolae Robu l-a numit președintele clubului de fotbal ACS Timișoara.

Licitații fără aprobarea Consiliului Local Timișoara

Verificând documentele, cei de la Curtea de Conturi au constatat că administrația Robu a scos la licitație, în 2012, cinci spații comerciale, dar pentru niciunul dintre ele ”nu există aprobarea deliberativului local. În anunțul de Participare la licitație se specific faptul că Municipiul, prin primar,… anunță licitația publică cu strigare, organizată în baza Legii nr. 215/2001, în vederea închirierii spațiilor cu altă destinație situate în Timișoara……. Acest anunț, este semnat de viceprimarul Stoia Traian în calitate de Președintele Comisiei de Licitație fără a avea vreun dispozitiv din partea forului deliberativ să o facă. Ori, potrivit Legii nr. 215/2001, art. 36, alin. 5, lit. a) și b) singurul în măsură să decidă asupra închirierii patrimoniului public și privat al municipiului este Consiliul Local.  Astfel că, procesul verbal încheiat în 20.02.2014 pentru validarea rezultatelor licitației este și el viciat pe fond, în lipsa dispozitivului scoaterii la licitație a patrimoniului”. De asemenea, primarul Nicolae Robu a semnat contractele de închiriere pentru respectivele spații fără a exista HCL, deși acest lucru era obligatoriu. Această practică a evitării Consiliului Local Timișoara a devenit o regulă în administrația Robu – ca să amintim numai parcarea ridicată lângă benzinăria prietenului de concedii al primarului pe domeniul public al municipiului fără a exista acordul legislativului local.

Seria ilegalităților nu s-a oprit aici pentru că, în 12 februarie 2015, firma care a închiriat spațiul de pe strada Alba Iulia a solicitat prelungirea contractului cu cinci ani pe motiv că trebuie să-și amortizeze investițiile de 46.775 euro, constând în reparațiile efectuate.


”Urmare acestei solicitări s-a convocat Comisia de analiză a spațiilor cu altă destinație pentru data de 26.02.2015 (la două săptămâni de la solicitare, n.a.), ședință ce, prin procesul verbal, la pct. 5 a hotărât prelungirea contractului de închiriere nr. 1575/2014 cu o perioadă de 5 ani. Prin referatul primarului Nicolae Robu nr. CT2015-000868/05.06.2015 se preia motivația prelungirii contractului și propune aprobarea încheierii actului adițional de prelungire a contractului de închiriere nr. 1575/2014 pe o perioadă de 5 anidoar că Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara pentru a aproba propunerea din referatul primarului nu a mai fost emisă nici până la data prezentului audit”, se arată în raportul Curții de Conturi. Actul adițional a fost semnat în 5 iunie 2015.

Cum se închid ochii la nerespectarea legii

Controlorii financiari au observat faptul că, deși prelungirea contractului s-a făcut invocându-se acele investiții de reamenajare a spațiului, nu există nicio autorizație de construire/reparații pentru spațiul respectiv, din 2014 până în prezent, aceasta fiind obligatorie fiind vorba de o clădire din zona istorică a orașului. ”Reținem deci, faptul că intervențiile la clădirea situată în str. Alba Iulia nr. 2, clădire monument – Palatul Culturii, considerate de comisia de analiză și de primarul municipiului ca fiind meritorii pentru societatea comercială chiriașă, recompensată în mod nelegal cu majorarea duratei contractuale, au fost efectuate cu eludarea bazei legale în materie. Totodată, auditorii publici externi constată că procedura operațională PO-71 ce opera în acest caz nu prevede pașii obligatorii de realizat în vederea cedării folosinței spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință deținute în patrimoniu de municipalitate – fapt ce viciază fundamental orice procedură operațională de lucru”, se arată în raport. Primarul Nicolae Robu a aruncat pisica în curtea comisiei care a aprobat prelungirea pe motiv că doar de acolo se pot afla criteriile care au stat la baza deciziei, fără a spune nimic despre lanțul de ilegalități comise prin neexistența HCL-urilor de la încheierea contractelor.

Curtea de Conturi a recomandat ”sistarea oricăror practici de cedare a folosinței bunurilor din patrimonial public și privat al municipiului Timișoara fără a avea la bază Hotărâri ale Consiliului Local emise în acest sens. Solicitarea instanței de judecată competente cu scopul constatării nulității contractelor de închiriere încheiate cu nerespectarea prevederilor legale privind atribuirea lor ca urmare licitației din data de 20.02.2014 și inventarierea tuturor contractelor de cedare a folosinței bunurilor ce nu au dispozitivul deliberativului local emis, precum și intrarea în legalitate lor. Completarea procedurii operaționale PO -71 sau emiterea uneia/unora noi cu descrierea exactă a pașilor de lucru în cazul cedării folosinței patrimoniului municipalității. Evaluarea intervențiilor efectuate de SC Sodranst SRL fără autorizațiile necesare la imobilul monument din str. Alba Iulia nr. 2 și luarea tuturor măsurilor ce se impun”.

1 COMENTARIU

  1. Acum va legați și de privați? Pai o afacere privata nu poate curtea de conturi sa decidă nimic. Dar în Romania exista comanda de execuție a capitalului romanesc. Bine ca toți romanii sunt hoți iar stranii sunt cinstiți. De ce nu scrieți nimic de modul Cum ne omoară Continental? Dar infecțiile de la Comtim? ,,,,,,,etc sunt multe

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.