OFICIAL Vaporaşele circulă ilegal pe Bega. Primăria şi RATT ascund problema de...

OFICIAL Vaporaşele circulă ilegal pe Bega. Primăria şi RATT ascund problema de trei luni

0
DISTRIBUIȚI
robu vaporetto 11
Nicolae Robu a inaugurat vaporașele de pe Bega cu șampanie Foto Adrian Pîclișan

Vaporașele inaugurate de primarul Nicolae Robu chiar de ziua lui circulă ilegal pe Bega. Mai exact, legislația din România nu permite circulația acestora, decât în anumite condiții și cu anumite avize care acum nu există. Pe scurt, vaporașele ar putea avea soarta minibuzelor electrice, care nu pot circula legal pe drumurile din oraș. Pentru a explica problema, directorul RATT, Ioan Goia, a fost adus de primarul Nicolae Robu la conferința de presă susținută astăzi la instituția de pe Loga.

Deși RATT este în curs de autorizare ca operator de transport naval de către Autoritatea Navală Română și deține dreptul de administrare a vaporașelor, circulația vehiculelor pe Bega nu se poate face încă în condiții legale. Asta pentru că activitatea de transport naval trebuie reglementată de o administrație a căilor navigabile, care momentan nu există. Mai mult, tot pentru a reglementa transportul în comun este nevoie și de o administraţie a Portului Timișoara. Problema este că, deși transportul cu vaporașe pe Bega se face doar pe tronsonul Podul Modoș – Uzina de Apă, legea nu permite ca acest tronson să fie folosit fără o reglementare a transportului naval pe tronsonul de la Uzina de Apă până la granița cu Serbia.

„Această problemă de legislaţie poate fi rezolvată foarte foarte simplu.


Nimeni nu vrea să îşi asume răspunderea aici şi toată lumea aşteaptă mai degrabă schimbarea legislaţiei pentru că dacă noi, Municipiul Timişoara prin RATT suntem operatorul este normal să existe şi dreptul de administrare. S-a sperat că se va prelua administarea de către cei care pot să o facă şi când am văzut că ei nu vor, dar nici nu ne acordă nou dreptul de a folosi tronsonul. Noi am cerut ca să aibă loc modificări de legislaţie, pentru a putea avea drept de administrare doar asupra acelui tronson”,a spus primarul Nicolae Robu.

Singura speranță ar fi fost ca Administrația Apelor Banat să preia folosința acestui transon, ajutând astfel ca transportul cu vaporașe pe Bega să devină legal. Deși vaporaşele au fost inaugurate în luna mai, acestea circulă de atunci în probe, iar șansele ca situația să se schimbe anul acesta sunt practic inexistente. După ce vreme de trei luni de zile au ascuns problema de presă, despre subiectul vaporașelor comunicând doar primarul Nicolae Robu – care a declarat în repetate rânduri că acestea circulă în regim de probe, cei de la RATT spun acum că au făcut demersurile necesare intrării în legalitate.

În acest sens, regia a depus acte la Ministerul Transporturilor, pentru a cere înființarea administrației căilor navigabilă, care mai apoi să poată reglementa transportul. Totodată, se dorește și schimbarea legislației în vigoare cu ajutorul parlamentarilor de Timiș, pentru a se permite administrarea pe plan local doar a zonei unde se plimbă vaporașele. Primarul Robu a susținut că speră ca problema să se rezolve cât mai curând, excluzând varianta ca ambarcațiunile să iasă din perioada de garanție.

Vă reamintim că în ziua inaugurării oficiale cu șampanie a vaporașelor, Nicolae Robu anunța cetățenii că în curând vor începe cursele regulate și ”veţi vedea că vor fi oameni care vor veni în Timişoara fie şi numai să se plimbe cu vaporaşele, atractivitatea Timişoarei va creşte enorm după ce şi această ofertă, valenţă suplimentară va fi cunoscută. Sigur că cine vine în Timişoara nu o să vină numai pentru asta, chiar dacă principala ţintă va fi aceasta şi vor fi o mulţime de beneficii care vor decurge din faptul că Timişoara are şi aceasta în oferta ei de gratuităţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.