Spectacole fabuloase în ultimele zile ale FEST-FDR 2016. Vezi ce reprezentanții poți...

Spectacole fabuloase în ultimele zile ale FEST-FDR 2016. Vezi ce reprezentanții poți urmări în aer liber FOTO

0
DISTRIBUIȚI

underground

Ultimele două zile ale FEST-FDR 2016 aduc spectacole fabuloase la Timișoara. Spectacole în aer liber, spectacole pe texte românești în cadrul modulului FDR, lansări de carte și avanpremiera națională a unuia dintre cele mai așteptate filme ale acestei toamne, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, sunt evenimentele de care s-au bucurat timișorenii în primele patru zile de festival. Ultimele două oferă publicului o esență a ceea ce înseamnă FEST-FDR: spectacole de teatru, spectacole de dans, spectacole în aer liber, noi lansări de carte.

„Încă două zile dedicate teatrului, încă două zile de întâlniri cu spectatorii săi fideli, cu noii săi spectatori și – grație spectacolelor în aer liber – încă două zile de spectacol oferite cetățenilor și trecătorilor prin Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în 2021, două zile în care publicul este invitat la un periplu în lumea avioanelor de hârtie, al unui băiat cu o pisică verde, în universul Ninei Zarecinaia, site-urilor de socializare și al unui salon neobișnuit vor desăvârși încă o ediție a FEST-FDR”, spune Codruța Popov, consultantul artistic al naționalului timișorean.

Joi, 29 septembrie, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” este programat spectacolul Avioane de hârtie de Elize Wilk, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia (Teatrul Național din Timișoara). Textul este câștigătorul ediției 2015 a Concursului Național de Dramaturgie. O poveste cu victime, cu agresori care și, ei, sunt victime, la rândul lor… O societate în suferință care-i desparte pe părinți de copiii lor. Chiar dacă personajele – ca orice personaje – poartă amprenta ficționalității, fiecare dintre ele are corespondent în realitatea faptului că, în prezent, în jur de o sută de mii de copii se află în creuzetul din care au fost imaginați cei șase colegi de clasă din „Avioane de hârtie”.

antisocial-1-foto-bulboacaUn al doilea text al autoarei Elise Wilk selectat în cadrul secțiunii FDR, Pisica verde, în regia lui Bobi Pricop (Teatrul “Luceafărul” din Iași) va urca pe scena Sălii 2 tot în 29 septembrie, de la orele 17 și 21.


Nominalizat la premiul UNITER pentru regie, Pisica verde este un spectacol care, după cum declară regizorul Bobi Pricop, „vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescență, dragoste și singurătate. Personajele imaginate de Elise Wilk nu interacționează aproape deloc, ci se adresează direct publicului, povestind propria versiune a aceluiași eveniment. Provocarea pe care o adresăm publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a șase adolescenți și a unei seri care le va schimba viețile.”

seagull-5Ultimul spectacol al serii este Pescărușul, pe un scenariu de A.P. Cehov, recreat ca spectacol în aer liber de fascinanta trupă ucraineană Voskresinnia Theatre. Spectacolul începe la ora 22.00, în parcarea hotelului Timișoara și va avea o a doua reprezentație vineri, 30 septembrie, de la aceeași oră și în aceeași locație. Artificiile, focul și proiecțiile video completează virtuozitatea interpretării artiștilor Teatrului Voskresinnia.

Vineri, 30 septembrie, de la ora 17.00, Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara găzduiește spectacolul Antisocial de Bogdan Georgescu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu). Un nou studiu de caz devine proiect de cercetare teatrală și spectacol de impact. De această dată, Bogdan Georgescu analizează implicațiile din spatele unei povești aparent banale – într-un liceu în care elevii creează un grup secret pe un site de socializare, profesorii află, se infiltrează și îi demască, folosindu-se de informațiile primite de la alți elevi.

seagull-1Spectacolul de dans Salonul nr. 6 / Underground reprezintă ultimul episod al FEST-FDR2016. Spectacolul, programat vineri, 30 septembrie, de la ora 21.00, în Sala Mare, aduce pe scena Teatrului Național din Timișoara, celebra companie ucraineană Kiev Modern Ballet. Povești despre umanitate, în cheia delicată a lui Cehov, despre singurătate și despre teama de a fi diferit sunt redate în coregrafia inspirată a lui Radu Poklitaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.