ALERTĂ Instanțele din Timiș, BLOCATE de un protest spontan al grefierilor. Vezi...

ALERTĂ Instanțele din Timiș, BLOCATE de un protest spontan al grefierilor. Vezi de ce sunt nemulțumiți UPDATE 3 Cum continuă protestul

2
DISTRIBUIȚI

protest-grefieri

Grefierii de la Tribunalul Timiș au declanșat astăzi, începând cu ora 10.00, un protest spontan, nemulțumiți de faptul că o serie de probleme semnalate încă din 2009 nu au fost rezolvate.

Toate ședințele de judecată de la Tribunalul Timiș au fost suspendate, iar grefierii au ieșit în fața instituției pentru a protesta. Aceștia solicită adoptarea unui nou statut al personalului de specialitate juridică și al parchetelor, în raport cu noile modificări legislative, dar și garantarea independenței și statutului. Grefierii vor de asemenea să fie recunoscuți drept „categorie profesională participantă în înfăptuirea actului de justiție”, alături de magistrați, iar nu ca personal auxiliar de specialitate.

Grefierii doresc ca salarizarea să fie făcută în raport cu pregătirea profesională, alături de celelalte categorii profesionale din sistemul judiciciar, conform noii legi de salarizare, înființarea unei secții de specialitate în cadrul Ministerului Justiției pentru categoria profesională a grefierilor, dar și introducerea în codul ocupațiilor din România a meseriei de „grefier cu studii superioare juridice”.


Reintroducerea pensiei de servicu, finanțarea corespunzătoare a sistemului de justiție și suplimentarea numărului de grefieri sunt alte solicitări ale protestatarilor.

protest-grefieri-1

Activitatea Tribunalului Timiș este suspendată până la ora 11.00.

UPDATE La protest au aderat grefieri de la instanțele din tot județul Timiș (Lugoj, Deta, Sânnicolau Mare și Făget), fiind așteptați la protest și cei de la Curtea de Apel Timișoara.

UPDATE 2 Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a ieșit pentru câteva minute în fața Palatului Dicasterial, declarând pentru PRESSALERT.ro că întreaga conducere a instanței este alături de grefieri. Aceasta a ținut să precizeze că nu a fost întreruptă activitatea în sălile de judecată unde sunt procese penale.

UPDATE 3 Protestul din fața Palatului Dicasterial s-a încheiat la ora 11, dar Cătălin Trăistaru, prim-grefier la Tribunalul Timiș, a anunțat că de mâine se va intra în sălile de judecată cu brasardă albă pe braț. Greva japoneză ar putea fi urmată și de alte forme de protest dacă nu se rezolvă solicitările grefierilor.

2 COMENTARII

  1. E firesc.
    „Sefii” lor castige adesea peste 100 de bulioane si in mod evident nu fac mai nimic (ca e plina tara de infractori), iar ei au salarii bune si o gramada de drepturi, dar chiar muncesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.