TIMIȘOARA UITATĂ Guido von Pogatschnigg, directorul școlii de muzică din Timișoara la...

TIMIȘOARA UITATĂ Guido von Pogatschnigg, directorul școlii de muzică din Timișoara la începutul secolului trecut. Ce s-a întâmplat cu mormântul său din Calea Lipovei FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1428112105">
1-guido von pogatschnigg
Guido von Pogatschnigg

Unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori şi pedagogi bănăţeni de la începutul secolului trecut, Guido von Pogatschnigg, s-a născut la Orăştie, în 1867, absolvind studiile preuniversitare în localitatea natală.

A urmat apoi Academia de Muzică din Budapesta, cu profesori renumiţi în epocă, a frecventat un curs la şcoala de muzică bisericească din Regensburg şi s-a instruit în continuare în Franţa şi Italia. La începutul carierei muzicale, a fost capelmaistru la catedralele din Kalocsa şi Eger, după care a fost numit director general pe probleme muzicale la domul din Erlau.

Pedagog la Timişoara

În anul 1908, Guido von Pogatschnigg s-a stabilit la Timişoara, devenind directorul şcolii de muzică din oraş, ca succesor al lui Julius Major şi preluând totodată şi o catedră de pian. Contribuţia sa pedagogică la această specialitate a fost remarcabilă. A înfiinaţat o orchestră simfonică a conservatorului, pe care şi-a propus să o completeze cu alţi profesori şi instrumentişti din oraş, pentru a pune bazele unei orchestre profesioniste patronate de primărie. Proiectul a fost dus la bun sfârşit în 1920, cu ajutorul membrilor Societăţii Filarmonice din Timişoara şi a orchestrei teatrului „Szebestyen”, alături de profesori şi elevi ai conservatorului.

Guido von Pogatschnigg a fost dirijor de onoare la mai multe formaţiuni corale din oraş, printre care Societatea Filarmonică Timişoara, şi a publicat numeroase articole de opinie, cronici, relatări sau interviuri în diferite reviste din Timişoara şi alte localităţi.

Sute de compoziţii

A compus câteva sute de lucrări pentru cor, orchestră, pian şi alte instrumente, uverturi, muzică de cameră sau muzică de balet, simfonii remarcându-se mai ales prin cele aproximativ 200 de lucrări de muzică religioasă. Câteva zeci de cântece ale sale, mai ales lucrări cu temă religioasă, au fost premiate. În 1934, la împlinirea vârstei de 67 de ani, peste 500 de solişti l-au aniversat la teatrul din Timişoara, iar cele mai multe coruri bisericeşti din Banat şi Ungaria au avut în repertoriu şi lucrări compuse de el.

Împreună cu violonistul Josef Brandeisz şi violoncelistul Doro Gorianz, compozitorul a pregătit programul unui concert la care urmau să fie cântate doar compoziţiile lui, dar evenimentul n-a mai avut loc, din cauza sfârşitului său neaşteptat, în anul 1937. Funcţia de director al şcolii de muzică a fost preluată de compozitorul Sabin Drăgoi.

A fost înmormântat la cimitirul din Calea Lipovei, dar cum nu mai există aparţinători şi nu a mai fost achitată taxa de concesiune, mormântul lui a fost vândut în urmă cu patru ani şi piatra funerară nu mai există, căci municipalitatea nu se îngrijeşte, cel puțin momentan, de locurile de veci ale personalităţilor oraşului.

Surse foto: banaterra, edition-musik-suedost.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.