1.000 de sturioni, eliberați în râul Mureș cu sprijinul specialiștilor de la...

1.000 de sturioni, eliberați în râul Mureș cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea de Agronomie din Timișoara. Ce se dorește în viitor

1
DISTRIBUIȚI
cega
1.000 de sturioni, eliberați în râul Mureș.

O mie de sturioni au fost eliberați, la mijlocul lunii octombrie, în râul Mureș, cu sprijinul Universității de Agronomie din Timișoara. Este vorba, de fapt, de sturioni din specia Acipenser ruthenus, adică cegă, care au fost reproduși în condiții controlate de către specialiștii în piscicultură din cadrul instituției timișorene, în timpul unui proiect de cercetare.

Pescuitul sturionilor este interzis până în anul 2021

După ce au atins o masă corporală medie de 200 de grame și o lungime de 35 de centimetri, cei o mie de sturioni au fost eliberați în Mureș, cu scopul populării sectorului de râu din aria protejată aflată în custodia Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului.


Potrivit reprezentanților parcului natural, aceasta este prima populare cu cegă a râului Mureș.

În Lunca Mureșului, cega era prezentă și înainte de popularea din această lună, dar această specie protejată era aproape de dispariție. Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului amintește faptul că pescuitul tuturor speciilor de sturioni este interzis prin lege până în anul 2021. Astfel, exemplarele de cegă capturate accidental trebuie redate mediului natural, indiferent de starea acestora.

Cega este cea mai mică specie din familia sturionilor, rareori depășind un metru lungime. Aceasta atinge maturitatea sexuală după vârsta de 4-6 ani și poate să trăiască până la 20 de ani. Dintre speciile de sturioni care populează apele țării noastre, cega este singura specie care nu migrează în Marea Neagră, trăind exclusiv în ape dulci.

În anii următori sunt vizate și alte populări cu specii rare pe sectorul Mureșului inferior, în cadrul colaborării dintre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului.

1 COMENTARIU

  1. Au fost eliberați aiurea cei 1000 de sturioni. Râurile din România sunt braconate toate, fără excepție, în mod barbar, de foarte multe ori cu complicitatea ștabilor din instituțiile responsabile de conservarea și protejarea peștilor de apă dulce. Agențiile de vânătoare și pescuit, Drecțile agricole, direcțiile silvice, gărzile pădurilor, jandarmeria, poliția, etc. Ca tot ce reprezintă resursă în România, bazinele piscicole de pe cursul apelor interioare și al Dunării sunt tocate de imbecili care nu știu decât să fure, fără niciun respect pentru natură. 1000 de sturioni aiu fost făcuți cadou braconierilor și implicit mai marilor de prin instituțiile județene. Să le stea în gât!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.