Adio, probleme din cauza ambroziei: cercetătorii timișoreni lucrează la realizarea vaccinului care...

Adio, probleme din cauza ambroziei: cercetătorii timișoreni lucrează la realizarea vaccinului care ne scapă de alergia la această buruiană

0
DISTRIBUIȚI
vaccin
Vaccinul împotriva alergiilor la ambrozie va fi descoperit la Timișoara.

Cercetătorii din cadrul institutului Oncogen din Timișoara ar putea face o descoperire revoluționară. Ajutați de un specialist din Viena, în cadrul centrului realizat lângă Spitalul Județean Timișoara se va încerca să se găsească un vaccin care ne scapă de alergia la ambrozia.

Când va putea ajunge vaccinul pe piață

Asta pentru că centrul Oncogen a câștigat, recent, un proiect european în valoare de două milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de patru ani, în timpul căruia se vor dezvolta imunoterapii în alergia la ambrozie. Alergologul Carmen Bunu, managerul proiectului, a explicat cum se va descoperi acest vaccin.

„Se va găsi un vaccin care să trateze această alergie cu mare problemă de sănătate pentru cei care devin sensibili la acest polen. Vaccinul va fi, într-adevăr, o metodă inovatoare, pentru că va porni de la studierea principalelor componente care induc alergia, la identificarea lor, purificarea lor, pentru ca, în final, să fie utilizate în generarea unui preparat care să poată fi administrat la om. Se va obține o toleranță față de alergen cu număr mic de inoculări, vor fi cel mult patru inoculări, ceea ce este cu mult mai frumos și mai bine tolerat față de ce este acum pe piață.


În prezent se fac trei ani de terapie cu injecții în fiecare lună sau picături sublinguale în fiecare zi a celor trei ani. Deci, o terapie greu de acceptat, de urmat și cu destul de multe reacții adverse”, a declarat Carmen Bunu.

Potrivit medicului timișorean, în primul rând, prin acest proiect se deschide calea către cunoașterea acestor alergeni foarte puternici. Cercetătorilor timișoreni le vor da o mână de ajutor și un specialist din Viena, care s-a mutat cu familia în capitala Banatului pentru următorii patru ani. „Suntem în secolul 21 și nu se știe totul despre acești puternici alergeni. Cei de la Universitatea din Viena doreau să producă un preparat de imunoterapie, pentru că alergia la ambrozia face ravagii și în America, Franța, Spania, Italia, în zonele de câmpie întinse există ambrozie și multă suferință a oamenilor față de acest polen. Din studiile făcute în prealabil am putut descoperi că un număr mare de pacienți cu sensibilitate clară la ambrozia nu reacționează cu preparatele care se cunoșteau până în prezent. E clar necesară aprofundarea studiilor pentru descoperirea tuturor fragmentelor alergenice. Acesta va fi primul pas, apoi ele trebuie izolate, caracterizate și într-un viitor proiect putem să putem dezvolta acest vaccin. Este un prim pas, o primă ușă deschisă. În final să facem un parteneriat cu alte țări interesate în dezvoltarea unor astfel de preparate”, explică Carmen Bunu.

În cazul în care totul merge conform planului, medicul alergolog spune că vaccinul împotriva alergiei la ambrozie va putea fi pus în studii clinice în minim cinci ani, iar aprobarea lui pe piață se va realiza în opt ani. „Nu există produse de calitate făcute de pe o zi pe alta. Statistica este îngrijorătoare, de peste zece ani am văzut că aceasta este o problemă și se menține la cote alarmante. În lunile august și septembrie, practic nu văd decât pacienți alergici la ambrozie. Fiecare pacient îmi spune de încă doi, trei care au această alergie. Nu este o problemă a Timișoarei, ci a regiunii. Polenul vine de pe câmp, ceea ce se întâmplă în Timișoara e doar vârful aisbergului”, spune Carmen Bunu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.