Reacțiile administrației Robu după pierderea investiției grupului Clariant. Vezi cine-l contrazice pe...

Reacțiile administrației Robu după pierderea investiției grupului Clariant. Vezi cine-l contrazice pe primar

0
DISTRIBUIȚI
dan diaconu nicolae robu
Dan Diaconu și Nicolae Robu. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Vestea că oraşul Craiova a suflat Timişoarei o investiţie importantă se dovedește greu de digerat pentru administrația locală. Amintim că Grupul Clariant va produce la Craiova bioetanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către Termocentrala CET II. Investiţia presupune o tehnologie modernă, care va primi ajutor financiar atât de la UE, cât şi de la Ministerul Finanţelor din România.

Diaconu o acuză pe Vasilescu de „muls”

Viceprimarul PNL Dan Diaconu a sărit la gâtul conducerii Primăriei Craiova, acuzând faptul că oltenii au reușit să realizeze mai multe investiții finanțate de la bugetul național.„Pe la doamna Olguţa prin oraş se face o fabrică de bioetanol, în paranteză fie spus în aceeaşi perioadă se puneau bazele a 4 centre de R&D (cercetare şi dezvoltare) cu vreo mie de angajaţi în Timişoara, dar nu despre asta e vorba. Aflăm ca doamna Olguta a «smuls» această fabrica din Timişoara. Acum, eu înteleg că se apropie campania electorală şi e productiv să te raportezi la cei mai buni şi stiu ca pe banii celor de prin zona Timişoarei aţi mai «smuls» şi câte o centură, câte-un stadion şi m-aş bucura ca fabrica de etanol să vă aducă atatea impozite cât să vi le mai faceți şi singuri. Ce nu înteleg este totuşi cum vine treaba asta cu smulsul, că partea cu mulsul am definit-o mai sus”, a scris Diaconu pe Facebook.

Robu se apără invocând poluarea

Primarul Nicolae Robu a postat și el pe Facebook un text prin care anunță că investiția a fost respinsă de Timișoara, pe motiv că era poluantă. „Vin alegerile, stimați concetățeni. Veți avea de ales între PNL și PSD. În alți termeni, dincolo de doctrine, între un partid care vă propune oameni integri și un partid condus de penali, mai bine zis de un infractor dovedit ca atare în instanță și condamnat.


Ce face, acum, o primăriță cu mari probleme și ea pe la DNA, după cum aflăm din presă, exponentă de frunte a aceluiași partid? Declară că ar fi «suflat» Timișoarei nu știu ce mare investiție! Ăsta da tupeu! Păi investitorii în cauză ar fi făcut orice să vină în Timișoara, numai că în Timișoara, câtă vrem sunt eu Primar, N-O SĂ VINĂ NICIUN POLUATOR! Știți ce produce acel investitor, stimați timișoreni și stimați craioveni? ETANOL și alte substanțe chimice! Vreți așa ceva?! Ei bine, EU NU VREAU, eu, ca Primar al unui oraș cu șomajul sub 1%, orașul cel mai dinamic și cu cele mai mari investiții din România, cu investiții NUMAI ȘI NUMAI NEPOLUANTE, polul IT&C, Automotive și altor industrii High Tech în România, orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România și în top 20 în Europa, NU VREAU! Eu apreciez orașul Craiova și chiar mi-a părut rău că nu s-a calificat în competiția pentru Capitală Europeană a Culturii nici măcar în runda a doua, fiind unul dintre codașe și asta după ce a cheltuit sume uriașe, incomparabil mai mari decât cele cheltuite de noi. Evident, asta nu din cauza orașului, ci din cauza incompetenței celor ce îl conduc!”, a susținut Robu.

Orza explică de ce investiţia nu genera poluare

Consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei, a postat și el pe aceeași rețea de socializare un text prin care explică de investiția de la Craiova nu poate fi catalogată ca fiind una generatoare de poluare.

„Scurt îndrumar pentru cei care vorbesc de poluare cu bioetanol. Ce este Bioetanolul. Bioetanolul este alcool pur, numit şi alcool etilic. Bioetanolul sau doar «etanol» este o sursă de energie 100% bio şi regenerabilă, este produs din fermentarea de componente de zahăr şi amidon de plante, în principal, trestie de zahăr şi culturi, cum ar fi cereale, folosind drojdie.porumb, cartofi, lapte, orez, struguri şi, recent sfecla, în functie de economia agricolă a ţării. Bioetanolul este folosit astăzi pentru o varietate de scopuri: combinat cu benzină se obţine un combustibil extrem de durabil pentru industria de transport, este utilizat în industria de cosmetice şi alte procese de fabricaţie. Fără emisii nocive! Bioetanolul este realizat în intregime din produse biologice şi oferă, astfel, un impact neutru asupra mediului. Arderea bioetanol este absolut curată şi generează numai vapori de caldură, apă şi dioxid de carbon.Dioxidul de carbon este absorbit de către plante. Acesta este apoi prelucrat prin fotosinteză pentru a ajuta plantele să crească. Acest ciclu infinit de creare şi ardere de energie face bioetanolul o sursă de combustibil neutru. Eficienţa energiei verzi: arderea de bioetanol este curată şi eficientă”, a scris Orza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.