Istoria a prins viață în Piața Unirii: lupta pentru Timișoara de acum...

Istoria a prins viață în Piața Unirii: lupta pentru Timișoara de acum trei secole, reeditată în Cetate GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-762352669">
piata-unirii-medieval-5
Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic s-au înfruntat din nou la Timișoara. Foto: Adrian Pîclișan

O expoziţie de arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale de epocă, instrumente de tortură specifice perioadei medieval, dar și un spectacol de teatru și un concert de muzică din Evul Mediu au dat viață, vineri seara, Pieței Unirii din Timișoara.

În urmă cu 300 de ani, aici intra victorios, Eugeniu de Savoya, după ce i-a înfrânt pe turci. La aniversarea celor 300 de ani de la importantul moment pentru istoria orașului de pe Bega, timișorenii au dat viață unor momente din epocă, respectiv bătăliei eliberatoare.

Tineri îmbrăcați în veșminte care reproduceau portul de acum câteva secole au rememorat lupta cu turcii. În fața privirilor emoționate ale timișorenilor mici și mari, otomanii au fost înfrânți, dar numai după zeci de minute de luptă.

Pentru a da viață și mai bine istoriei, la finalul bătăliei, formația Peregrinii a urcat pe scena amenajată de autorități în Piața Unirii, și a susținut un concert de muzică medievală.

Cele trei secole trecute de la eliberarea Timişoarei de sub dominaţia otomană sunt celebrate în aceste zile în Capitala Banatului cu o serie de evenimente speciale. Programul organizat de Primăria Timişoara durează până în 18 octombrie.

Sâmbătă, 15 octombrie, în Piaţa Unirii poate fi admirată în continuare expoziţia Medievalum, iar seara, de la ora 20.00, în Piaţa Libertăţii va avea loc evenimentul „Timişoara – 300 de ani de lumină”, când, pe fondul sonor al unui concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica „Banatul” şi primăria orașului, în colaborare cu Asociaţia Eugeniu de Savoya şi Consiliul Judeţean Timiş se va rememora, cu figuranți, intrarea trupelor eliberatoare consuse de Savoya, în urbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.