Nadayana: „Puţini sunt conştienţi de efectele vindecătoare ale muzicii, limitand-o doar la...

Nadayana: „Puţini sunt conştienţi de efectele vindecătoare ale muzicii, limitand-o doar la aspectele de entertainment“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Trupa timişoreană Nadayana este un proiect de world-music contemporan fondat de Claudiu Lazarciuc.
Trupa timişoreană Nadayana este un proiect de world-music contemporan fondat de Claudiu Lazarciuc.

Trupa timişoreană Nadayana – care a devenit cunoscută graţie albumului de debut care poartă numele de „Nine” – este un proiect de world-music contemporan fondat de Claudiu Lazarciuc.

Numele Nadayana vine din sanskrita „nadam” (sunetul interior care apare în meditaţia profundă) şi „yana” (cale – către aceea stare de contemplare). Ocazional, Julia Lazarciuc (Matseylik) se alătură proiectului muzical. Vocea principală a muzicii sale este dată de hang şi handpan – adevărate păsări rare printre instrumentele acustice, care au fost inventate recent, la începutul secolului 21 şi care sunt caracterizate de un „sound” emoţionant care evocă simplitate şi reconectare la esenţa spirituală.

„Am descoperit aceste instrumente magice în 2008. Le-am scris producătorilor în Elveţia instant. Primeau aşa de multe cereri încât pentru a mai tria din ele acceptau doar scrisori fizice. Abia după doi ani, în 2010 am primit o invitaţie să îi vizitez şi să iau acasă un hang. În 2012 mi-am luat şi un handpan – instrument inspirat de hang, dar produs de alt artizan. Totuşi simţeam că mai am nevoie de ceva să ajung la sound-ul dorit. În 2014, împreună cu soţia mea Julia am avut ideea de a combina hang şi handpan cu gonguri tradiţionale thailandeze şi astfel s-a născut proiectul muzical Nadayana. Prietenii noştri când ne-au văzut cu atâtea instrumente au zis că nu suntem normali … şi că mai vor să asculte. De cele mai multe ori cei care nu au văzut niciodată aceste ciudăţenii rămân surprinşi în tăcere.


Îi aud de multe ori spunând că îi relaxează, ceea ce mă bucură foarte mult. Este şi o reconectare la spiritual, la esenţă. Puţini oameni sunt conştienţi de efectele vindecătoare ale muzicii limitand-o doar la aspectele de entertaining“, ne-a declarat Claudiu Lazarciuc, iniţiatorul acestui proiect.

Prin îmbinarea instrumentelor inedite cu timbrul reverberant al Gongurilor tradiţionale tailandeze, voce, mantre, liniştea dintre sunete şi alte sonorităţi eterice, Nadayana este o reinventare a muzicii culturilor antice şi a lumilor îndepărtate. Claudiu Lazarciuc a compus şi muzică de film. A fost nominalizat la Idyllwild International Festival Of Cinema în Los Angeles, California pentru coloana sonoră a filmului „The Boatman”. De asemenea, a participat la o serie de evenimente în calitate de invitat, printre acestea numărându-se şi lansarea albumului de debut al lui Petre Ionuţescu, „Maria Radna Live”, în cadrul unui concert de muzică ambientală care a avut loc la mijlocul lunii martie, la Domul Catolic din Piața Unirii.

„Am deschis recent un studio de Soundhealing cu hang, handpan şi gong în Timişoara, singurul deocamdată din ţară cu acest specific. Ca şi activitate zilnică îmi doresc să întreţin cât mai mult această oază de linişte. Dar avem în dezbatere şi câteva proiecte de teatru şi film. De asemeni, după ce în primăvară am lansat primul album Nadayana, «Nine», iar în vară primul videoclip oficial, «Towards the Light», care a fost primit cu un feedback extrem de pozitiv datorită artei vizuale şi încărcăturii emoţionale, urmează în această toamnă lansarea celui de-al doilea videoclip oficial. Având în vedere calităţile terapeutice evidente ale acestui gen muzical cred că publicul va căuta acest sound dincolo de trendurile avangardiste sau de rezistenţa conservatoare. Ţine mai mult de context, de a pune această muzică într-un ambianţă potrivită. Pe de altă parte, revenind la reacţia celor care văd pentru prima oară aceste instrumente, sunt întrebat de unii cu interes dacă nu cumva hang-ul este un instrument antic – ceea ce arată faptul că acest sound nu va avea moarte. Am colaborat cu Petre Ionuţescu şi cu siguranţă o să mai avem apariţii pe scenă împreuna. Sunt deschis să experimentez cu alţi muzicieni. Pe data de 4 noiembrie voi susţine un concert la Bucureşti, la Hermitage – Urban Spiritual Hub“, ne-a declarat Claudiu Lazarciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.