Prima „bucătărie de lapte” din România, realizată la Maternitatea „Bega” din Timișoara....

Prima „bucătărie de lapte” din România, realizată la Maternitatea „Bega” din Timișoara. Cum vor fi ajutate mamele bebelușilor născuți prematur

0
DISTRIBUIȚI
La Timișoara va fi înființată prima biberonerie din România.
La Timișoara va fi înființată prima biberonerie din România.

Rotary Cetate Timișoara vine în sprijinul Maternității „Bega” din cadrul spitalului județean, în care se nasc micuți din tot vestul țării, unii cântărind doar 500 de grame. Astfel, clubul a inițiat un proiect unic în România, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestor mame de copii născuți prea devreme.

Loc special pentru prepararea laptelui, la Maternitatea „Bega”

Prin urmare, în urma unei investiții de aproximativ 30.000 de euro, bani care vor fi strânși din donații, la Maternitatea „Bega” va fi înființată prima biberonerie din România. Este vorba, de fapt, de amenajarea unei bucătării specializate, a unei „bucătării de lapte”, în care pot fi primite, spălate și sterilizate biberoanele sau componentele pompelor de muls, va fi preparat laptele sau vor fi umplute biberoanele, răcite sau distribuite. În prezent, locul în care se prepară laptele pentru nou-născuții care nu pot fi alăptați funcționează într-un spațiu impropriu.

În cadrul proiectului „Mămici fericite – bebeluși sănătoși!”, Rotary Cetate Timișoara își propune să doteze bucătăria de lapte cu pompe de muls sau aparate de purificare a aerului pentru înlăturarea riscului de infecții.

De asemenea, Rotary Cetate Timișoara va mai rezolva o problemă a Maternității „Bega”, care nu are un spațiu amenajat în care mămicile acestor copii prematuri să poate fi cazate. „E o muncă extrem de dificilă să salvezi bebeluși care cântăresc între 500 și 1.500 de grame. Recuperarea durează de la câteva săptămâni la câteva luni, iar acei nou-născuți au nevoie de prezența mamei permanent. Potrivit legii, după trei-cinci zile de la naștere, mama este externată. Vrem să rezolvăm și problema acestor mame, așa cum se întâmplă și în țările civilizate, să asigurăm un minim confort pentru aceste mame care rămân în maternitate și ajută la îngrijirea copilului. Spitalul județean a oferit aceste spații, dar nu există posibilități financiare pentru a le amenaja”, a explicat medicul Ilie Constantin, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Bega”.

În prezent, la Maternitatea „Bega” sunt recuperați anual între 80 și 100 de nou-născuți cu prematuritate extremă, ce au o greutate la naștere cuprinsă între 500 și 1.500 de grame, a căror durată totală de recuperare poate fi de 30-90 de zile sau mai mult.


„Implicarea Clubului Rotary Cetate ar înseamna nu doar o viață mai bună și mai simplă pentru mamele copiilor prematuri care nasc la maternitatea de pe str. Victor Babeș, ci și o premieră națională și, cel mai probabil, un proiect pilot care va fi implementat ulterior și în alte maternități din România”, au transmis reprezentanții Rotary Cetate Timișoara.

Proiectul ar urma să se finalizeze în primăvara anului viitor. În imaginile de mai jos puteți vedea cum arată, în prezent, spațiile în care mamele vor fi cazate, dar și bucătăria Maternității „Bega”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.